Skärgården Publicerad 05:30, 26 juli 2022

• Teater om smugglare och tullare på 1920-talet • "En och annan öbo misstänktes tjäna mycket pengar"

Årets Runmaröföreställning handlar om mellankrigstiden, när fisket och jordbruket inte gav så goda inkomster längre, och spritsmugglingen, som många skärgårdsbor deltog i, blev en frestande bisyssla.

På fredag är det premiär för årets Runmaröspel på hembygdsgården. Årets föreställning heter ”Trassel” utspelar sig på och runt ön år 1922. Pjäsen handlar om mellankrigstiden och den estniska spritsmugglingen, som många skärgårdsbor deltog i. Fisket och jordbruket gav inte längre så goda inkomster, så smugglingen blev en frestande bisyssla.

Smugglingen av alkohol relativt omfattande och en och annan Runmaröbo misstänktes tjäna mycket pengar

Kvinnorna hade året innan, för första gången, fått allmän och lika rösträtt. Och nu skulle en folkomröstning om rusdrycksförbud genomföras den 27 augusti 1922. Debatten var intensiv. Om ja-sidan vann hade det gynnat smugglingen ytterligare, men redan 1917 fanns motbokssystemet som innebar restriktioner för inköp av sprit, så trafiken från Estland fortsatte i över tio år. Demokratireformen var inte alltigenom enkel.

–  Ska kvinnorna rösta eller inte? Ska de bestämma själva eller rösta som sina män? Kvinnorna såg det elände som alkoholen förde med sig samtidigt som de inte ville rösta på annat sätt än sina män, säger Maria Östberg Svanelind, en av producenterna av föreställningarna.

Smugglarna kom på grön kvist. Fler och fler ö-bor blev direkt eller indirekt inblandade i hanteringen. Tullarna jagade dem över fjärdarna. Och i en del familjer fanns både smugglare och tullare.

–  Smugglingen av alkohol relativt omfattande och en och annan Runmaröbo misstänktes tjäna mycket pengar på sin kunskap och grynnor och skär när de flydde från tulltjänstemännen, säger hon.

I föreställningen får vi följa några Runmaröbors liv, deras drömmar och längtan och vedermödor. Sång, musik och dans varvas med skådespeleri.

– I pjäsen finns längtan efter att dansa, till frikyrkoförsamlingens ogillande. Det hårda fiskelivet och drömmen om att tjäna mycket pengar, säger Maria Östberg Svanelind.

Trassel är en ny version av Runmaröspelets andra pjäs som sattes upp för över tio år sedan, ”Smuggel” skriven av Pia Landelius och bearbetad av Judith Hollander. För årets bearbetning och nytt manus står Jonas Forsell och Pia Landelius. Ensemblen som spelar i år, är nästan helt ny. Regissör är Peter Lagergren som också står för koreografi. Kapellmästare är Jonas Forsell.

Totalt är 30 personer, alla Runmaröbor från 14 till 80 år, inblandade i produktionen som spelas på utomhusscenen med Uppeby träsk i fonden.

Fem föreställningar i helgen

Det blir fem föreställningar av ”Trassel”, fredag 29 juli (utsåld) samt två föreställningar lördag respektive söndag. Biljett kan beställas via sms 070-1904445.


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x