Skärgården Publicerad 18:45, 22 september 2020

• "Skolan avgörande för en livskraftig skärgård"

Utbildningsnämndens andre vice ordförande Julia Ekedahl-Lotoft, S, reagerar mot majoritetens syn på hur processen vid medborgardialogen kring skärgårdsskolan sett ut. Hon, liksom nämndens presidium, var med när tjänstemännen presenterade resultatet i förra veckan för föräldrar och elever vid ett digitalt möte.

– Jag undrar om jag och ordförande i nämnden har varit på samma medborgardialog. Eleverna, föräldrarna och lärarna verkade tycka att den nuvarande organisationen skulle vara kvar. Det som istället lyftes fram var att förbättra transporterna till och från öarna. Jag kan förstå att de inte känner igen sig, säger hon och fortsätter:

– Det är märkligt att när majoriteten faktiskt väljer att för en gångs skull lyssna på Värmdöborna så blir det det här resultatet. Varför presenterades tre olika förslag när inga av dessa var aktuella? säger hon.

Hon menar att nedläggningen av högstadiet på öarna riskerar tanken om en levande skärgård.

– Skolan är helt avgörande för en livskraftig skärgård. Det är med en välfungerande Skärgårdsskola som familjer vill och vågar bo kvar - och flytta ut i skärgården. Att lägga ner högstadiet kommer att utarma skärgården, säger hon.