Skärgården Publicerad 14:30, 20 maj 2020

• SL och Waxholmsbolaget: "Res inte med kollektivtrafiken"

Waxholmsbolaget och SL går idag ut med en gemensam uppmaning till resenärerna att inte åka kollektivt under Kristihimmelfärdshelgen.

"Trots resandeminskning och nästan hundraprocentigt trafikutbud förekommer trängsel på vissa linjer och platser under kortare perioder, framförallt i rusningstid" skriver de i ett pressmeddelande på onsdagen.

Nu befarar SL att resandet kommer att öka den kommande Kristihimmelfärdshelgen, som i vanliga fall är en stor resehelg till skärgården.

– Stockholmarna har varit duktiga på att följa vår uppmaning att undvika kollektivtrafiken för att minska risken för smittspridning. Men nu ser vi att resandet tenderar att öka. Den som planerar utflykter, resor till lantställen eller ut i skärgården kommande långhelg uppmanas därför att inte åka kollektivt, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör vid SL och Waxholmsbolaget.

Beläggningen på Waxholmsbolagets båtar har varierat från vecka till vecka. I början av coronakrisen i början av mars var resandet högre än motsvarande veckor 2019, i vecka 10 låg den procentuella andelen av normal trafik på 119 procent. Medan det under påskveckan var mer jämförbara siffror med en normal vintervecka, men lägre än under påsken 2019.

I skärgårdstrafiken är det besättningen som avgör när båten är full. De har rätt att neka resenärer att gå ombord.

– Det finns en risk att man inte kommer med Waxholmsbåten hem, och om man insjuknar ute i skärgården får man inte åka med även om det skulle finnas plats, säger Fredrik Cavalli Björkman.