FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Naemi, Naima

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
17 november 2018

Cyanobakterier vid stora Gråskär i Gryts skärgårds i söndags. Samma alger har synts i Bullerö och Lilla Nassa.

Algerna har nått ytterskärgården

Skärgården 11:09 | 12 juli 2018

Under gårdagen kom de första rapporterna om algblomningar i ytterskärgården bland annat runt Bullerö, och i dag kom rapporter från Lilla Nassa.

– Den senaste rapporten vi fick var igår och då kunde man se en en grynighet, men inte ytansamlingar av cyanobakterier. De syns egentligen i hela Stockholms yttre skärgård, däribland Bullerö, säger Maya Miltell, handläggare på länsstyrelsens informationscentral för egentliga Östersjön

I onsdags fick länsstyrelsen in de första rapporterna om spridda blomningar vid Stockholms skärgård. Enligt länsstyrelsen finns det mycket cyanobakterier i vattnet runt Bullerö. Även området runt omkring är påverkat. Det syntes både gryn av ansamlingar i vattnet och ytansamlingar i strimmor.

Även från Lilla Nassa har länsstyrelsen idag fått in rapporter om alger.
– Där ytansamlingar kan samlas i strandkanten, har vi sett lite ansamlingar i vattenbrynet, säger Maya Miltell.

Det är den varma våren som lett till att algerna blommat ovanligt tidigt i år. Men dagens och gårdagens rapporter är mer normala.
– Algblomningen kom igång tidigare än det brukar på grund av att det var så varmt i maj och juni, men nu i juli är det inte så ovanligt att alger blommar utan det är mer som det brukar vara. Däremot har algperioden förlängts eftersom det blivit varmare än det var för några år sedan, säger hon.

Den som vistas ute i skärgården uppmanas att vara försiktig, symptom på förgiftning kan vara diarré, illamående, kräkningar, feber, muskel- och ledsmärtor, huvudvärk och irritation i ögon och näsa.
– Man ska inte få i sig saltvatten, men det är inte så många som dricker Östersjövatten frivilligt. Om man har barn eller hund kan man hålla extra koll på dem så de inte badar och får kallsupar eller badar och sen slickar av pälsen. Det viktiga är att skölja av kroppen noggrant. Vi rekommenderar inte bad och att man använder sunt förnuft.