FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johanna

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
21 juli 2018

Rögrund ligger mellan Ingarö, Nämdö och Dalarö.

Ta nya linjen till
rodel och krokodil

Skärgården 09:36 | 24 juni 2018

Nord-sydlinjen blir en permanent rutt i skärgården från och med i år. En av bryggorna som trafikeras är Rögrund, där man både kan åka rodel och klappa en krokodil.

Nord-sydlinjens bryggor i Värmdö

• Finnhamn (anslutning Ingmarsö, Svartsö, Grinda, norra Möja)
• Stora Kalholmen
• Möja – Berg
• Möjaström
• Stavsnäs (anslutning Sandhamn)
• Runmarö – Styrsvik
• Nämdö – Östanvik
• Nämdö – Solvik
• Rögrund

Nord-sydlinjens båtar avgår varje morgon från linjens ändpunkter och de möts på mitten, i Stavsnäs. Åker man hela sträckan mellan Arholma och Nynäshamn tar det ungefär tio timmar.

Rögrund, som ligger strax sydväst om Nämdö och är en del av Nämdö naturreservat, är en av öarna där båten stannar.
Det var Lotten Hjelm som tog över driften av Rögrund för 15 år sedan och som har gjort ön till ett besöksmål för grupper på vårar och höstar och för vanliga besökare under sommaren. 
– Jag bor här på somrarna för att komma närmare fastlandet. Övriga året bor jag och min familj på Jungfruskär, sydost om Nämdö.

Rögrund är bara 750 meter lång från norr till söder och hälften så bred, men konkurrerar ändå med Lille-hammer som tränings- anläggning för rodelåkare. 
– Vi har en rodelstartramp och hade de svenska och norska landslagen här i juni. Det är lite ovanligt att man kan träna vinteridrott i skärgården, säger Lotten Hjelm.

Landslagsträning
Även besökare på ön kan prova på, när banan är öppen ett par dagar i veckan.
– Det är när vi har instruktörer på plats. Medlemmar i svenska landslaget bor på Ljusterö och Ingemarsö och min dotter på Jungfruskär är med i juniorlandslaget. Det är en idrott där man inte behöver träna flera kväll-ar i veckan, utan man åker till Lillehammer eller hit på helg-läger i stället.

Krokodil från 1931
Öns vandrarhem Grundet har 40 bäddar och restaurangen serverar både lunch och middag. Det finns tältplats, bastu och en del andra bekvämligheter. Samt en krokodil.
– Det var en man som hette Christian Christensen som gjöt krokodilen på ön 1931 och placerade den på södra udden för att den skulle fungera som ett sjö-märke. Han var make till Amanda Christensen, grundare av Amanda Christensens slipsfabrik Röda Sigillets, och de ägde ön då, berättar Lotten Hjelm.
– Bra med Rögrund är att man kan bada runt hela ön, eftersom det inte är några privata tomter. Och så finns det en scouthinderbana som ungar brukar gilla. 

Arbetsstaben bestod från början av Lotten Hjelms elever.
– Jag var lärare på Nämdö och erbjöd mina elever sommarjobb här. På en ö är det bra om de som jobbar kan läsa en turlista, säger hon.

I dag är det ett 15-tal ungdomar som arbetar här på somrarna. 
– Det är som ett kollo, säger de, och de som arbetat här tidigare kommer hit på sin semester för att jobba lite hos mig. Vi är som en stor familj. 

Att Nord-sydlinjen blir permanent tycker Lotten Hjelm är bra, även om den inte inneburit massor av fler gäster.
– Den gör att vi får en förbindelse till Dalarö, det har vi inte haft förut, trots att vi ser över dit. Nu kommer det lunchgäster därifrån. Vi får flest gäster med båten från Saltsjöbaden. De kommer hit klockan elva och åker hem halv fem. Jag tror att det är klockslagen som styr varifrån flest åker. 

Man kan också åka till Rögrund från Stavsnäs.