Skärgården Publicerad 10:08, 28 maj 2020

• Resandet till Värmdö ökade kraftigt • "Måste till andra styrmedel"

Många sökte sig ut i skärgården under Kristihimmelfärdshelgen trots uppmaningen att inte resa kollektivt.
Man måste ta till andra styrmedel, säger Björn Eriksson, boende i Stavsnäs.

Överfulla båtar och fullsatta bussar. Vakter som fick sättas in för att stoppa ombordstigande vid Strömkajen. Det var många som ville åka ut i skärgården under Kristihimmelfärdshelgen.
Enligt färsk statistik från Telia, som NVP begärt ut, ökade resorna från Stockholms län till Värmdö med 55 procent jämfört mot förra året. Till Möja med 35 procent och till Djurö med 25 procent. Detta trots att SL, Waxholmsbolaget, Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Stockholm och regeringen under hela våren uppmanat stockholmarna att inte resa med kollektivtrafiken om det inte är absolut nödvändigt.

I Stavsnäs vinterhamn var det stundtals kaotiskt när hundratals resenärer skulle av sina båtar och hinna med bussar. SL:s bussförare rapporterade under söndagen vid fem tillfällen att det var mycket folk, vid två av dem lyckades man få fram extrabussar. Stavsnäsbon Björn Eriksson blev vittne till när båten Sandhamn ankom på söndagskvällen.
– Det vällde ut folk. Jag tycker det är oansvarigt av Waxholmsbolaget, både för resenärerna och anställda. Den här 50-personers gränsen borde väl gälla på båtarna också. Och SL måste ju ha mer än en buss som går till stan. Folk satt ju som packade sillar, säger Björn Eriksson.

De större fartyg som gick i trafik mellan Stavsnäs och Sandhamn under Kristi himmelfärdshelgen var Saxaren och Sandhamn. Sandhamn hade under Kristihimmelfärdshelgen som mest 182 passagerare.
–  Om ett fartyg i normala fall kan ta ombord 500 personer så räknar vi med att om vi tar ombord hälften så många så finns det möjlighet för resenärerna att sprida ut sig ombord, skriver Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen i region Stockholm i ett mejl och fortsätter:

– Vi har ju inte platsbokning, och resenärer hör heller inte av sig i förväg och berättar när och vart de tänker resa. Det innebär att det är väldigt svårt att förutse när och var det blir för trångt – med coronamått mätt.

Björn Eriksson är kritisk mot att många inte hörsammat myndigheternas uppmaning att inte resa kollektivt ut i skärgården.

–  Jag missunnar ingen att åka ut i skärgården, men man behöver ju inte ha tio personer till med sig. Och jag tycker råden tas för lättvindigt, det är inte undra på att viruset sprids. Folk måste ta ansvar. Och det gör de inte, och då måste man ta till andra styrmedel, säger han.

Enligt en anställd på Waxholmsbolaget som NVP talat med så går det inte att hålla på två meters-regeln ombord. Han anser att personalen utsätter sig för stora risker.

– Det är inte två meter mellan oss utan två centimeter. Smittskyddet förbjuder att man samlas mer än 50 personer i grupp, hur fan kan man då ta ombord 170 person på en 30 meter lång och fem meter bred båt? Är inte det en grupp? Vårt fack måste reagera nu, säger han.

Pelle Andersson, ombudsman på Seko Sjöfolk, känner till att det varit ”rörigt” i helgen.

– Det pågår diskussioner om hur mycket folk som ska tillåtas ombord, och man har vidtagit vissa åtgärder för att skydda manskapet. Men det är olyckligt att folk inte följer råden och att personal ska behöva sålla vilka som ska få åka med vid landgången. Det är svårt för dem att avgöra vilka som är fastboende. Och är det fullt så är det fullt, säger han.

I nuläget finns inga beslut kring ytterligare åtgärder för skärgårdsbåtarna inför Nationaldagen och Midsommar enligt trafikförvaltningen.

– Vi tittar på lösningar för att bemanna upp med trafikvärdar på kajerna och terminalerna inför sommaren för att undvika trängsel och underlätta med information, skriver Claes Keisu.

Trafikförvaltningens åtgärder

• Uppmanar resenärer att inte resa kollektivt om det inte är absolut nödvändigt, personer över 70 bör inte resa alls.

• Uppmanar resenärer att hålla avstånd om de reser

• Påstigning genom bakdörrar på bussar

• Personal kan neka ombordstigning, ingen platsgaranti

• Inga ångfartyg med restaurang körs under sommaren

• Biljettkontroller upphör

• Antalet påstigande på Waxholmsbolagets båtar har halverats

• Vissa fartyg har egna personalingångar

• Plexiglasskivor för att skydda personal

• Inga gruppbokningar på Waxholmsbolaget

• Blir du sjuk kan du inte ta båten hem