FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
22 juli 2019

Några av ordensbröderna vid invigningsceremonin på Möja förra helgen.

Orden satte treudd på Möja

Skärgården 09:58 | 06 september 2018

En udde på en skärgårdsö. Ett 60-tal uppklädda herrar. Och en gaffel som syftar till att få människor att göra gott. Förra helgen ägde ett ovanligt arrangemang rum på Möja.

Första gaffeln i Skurusundet

Neptuni Orden, som har sitt säte på Skeppsbron i Stockholm, har sedan starten satt upp 34 Neptunigafflar på olika ställen, främst i Stockholms skärgård, men även på platser som Visby, London och Saint-Barthélemy.

Den allra första gaffeln sattes upp i augusti 1812 på Sverigeholmen i Skurusundet. Den har sedan dess försvunnit och ersatts av en ny. I Sollenkroka finns däremot en originalgaffel — ditsatt 1899 — kvar i gott skick.

Många nyfikna strömmade till udden vid ångbåtsbryggan i Långvik på Möja förra lördagen. Där hade ett 60-tal ordensbröder från Neptuni Orden samlats för att avtäcka en Neptunigaffel — en gjutjärnsfigur med en treudd i toppen.

Gaffeln är den 34:e i ordningen. Den första Neptunigaffeln sattes upp samma år som orden instiftades, 1812, på Sverigeholmen i Skurusundet. Tanken är att gafflarna, varav ytterligare några finns placerade i Nacka och Värmdö, ska uppmana människor att göra gott.

En stor del i ordens arbete handlar nämligen om välgörenhet. Orden, som instiftades av sjömilitärer och sjökaptener, har till uppgift att hjälpa sjömän och deras änkor och barn, och att stötta de egna medlemmarna. Man delar årligen ut ungefär en miljon kronor i form av bidrag och stipendier, och har även som mål att medverka till brödernas personlighetsutveckling och att få dem att avstå från dödssynder, eftersom orden vilar på en kristen grund.

Tusental medlemmar
I dag finns strax under 1 000 ordensbröder, som har regelbundna middagar och träffar. 
– Det är enbart män, än så länge. Men det finns vissa förslag om att det ska bildas en kvinnoorden också, säger medlemmen och Möjabon Ove Lindenås.

Det var han som kom med idén om en Neptunigaffel på sin hemö, och det är också han som har sponsrat den.
– Gafflarna ska stå på ställen som är väl synliga för sjöfarten, inte uppe i skogen, och helst på någon av de större öarna. Det här är en bra plats, vid inloppet till Långvik.