FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Kristina, Ker...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
24 juli 2019

Olja har påträffats i farleden mellan Vaxholm och Kanholmsfjärden. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt brott.

Oljeutsläpp i farled i Värmdöskärgården

Skärgården 09:40 | 07 november 2018

Det var petroleumbaserad mineralolja som upptäcktes igår i farleden mellan Vaxholm och Kanholmsfjärden i Stockholms skärgård. Kustbevakningen arbetar med sanering. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt brott.

Det var under gårdagseftermiddagen som flera personer sett förekomster av oljeliknande ämnen utmed hela Sandhamnsleden mellan Vaxholm och Kanholmsfjärden i Stockholms skärgård. Små mängder av oljan har nått land och Kustbevakningen har lagt ut länsor där ansamlingar finns.
– Vi har fått många inringningar från många olika positioner, säger Christian Inerfeldt, operativ chef på Kustbevakningens ledningscentral.

Kustbevakningen är fortfarande på plats och har resurser att sätta in om mer olja skulle påträffas.
– Vi är just nu i ett kritiskt läge, vi har enheter både från Djurö och från Södertälje där, säger Christian Inerfeldt, operativ chef på Kustbevakningens ledningscentral till NVP.

– Vi har dykare i området som ska leta efter olja och enheter på plats så vi kan ta fler oljeprover och bedöma utsläppen,  säger Mattias Lindholm, presskommunikatör på Kustbevakningen.

Under gårdagen satte Kustbevakningen in fartyg och personal på plats som börjat bekämpa utsläppet. Kustbevakningens kombinationsfartyg KBV 031 från Djurö tillsammamns med flera mindre enheter, som också förstärktes av miljöräddningsfartyget KBV 050 från Södertälje. Under tisdagen sattes också flyget in för att söka av området från luften, men den låga molnbasen och begränsade sikten gjorde det svårt att få fram ett detaljerat underlag.
– Vårt flyg har inte kunnat användas för att se spridning och omfattning. Vi får se om det kommer in nya observationer under dagen. Vi arbetar parallelt med att utreda vad som hänt, det är förtidigt att säga något i nuläget, säger Mattias Lindholm.

Analyssvaren på proverna som tagits bekräftar att det är mineralolja, som av okänd anledning läckt ut i delar av skärgården.
– Vi vet att det är mineralolja, en petroleumprodukt, men det finns olika typer, fraktioner. När vi vet vilken typ av mineralolja då vet vi vilka egenskaper den har och hur vi ska bekämpa den. Den är inte farlig för människor. Men alla utsläpp av olja, oavsett om den är giftig eller ej påverkar natur och djurliv, säger Mattias Lindholm.

Samtidigt såg oljan under gårdagen ut att lösa upp sig fortare än väntat. Den synbara oljan minskade i mängd under gårdagseftermiddagen. Kustbevakningen ska nu på morgonen göra en ny bedömning av läget.
– Vi såg olja under gårdagen längs med hela leden. Innan det blev mörkt var en stor del av den synliga oljan försvunnen, eller om den tagit vägen någonstans eller om den lösts upp vet vi inte. Vi fortsätter söka idag, säger Mattias Lindholm.

Kustbevakningen har informerat länsstyrelsen, de berörda kommunerna Vaxholm, Österåker och Värmdö samt räddningstjänsterna.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt brott mot lagen om utsläpp från fartyg. Det fanns under tisdagen ingen misstänkt utsläppskälla.

Texten uppdaterad klockan 10:20.