Förälder: "Det handlar om Möjas framtid"

Möjabor är oroliga över skolans framtid.
FOTO: NVP Arkiv
Skärgården Uppdaterad 08:02 05 augusti 2019

• Nedläggning av högstadie skapar oro

Beslutet att lägga ner högstadiet på Möja påverkar hela öns framtid. Det menar Karl Sundberg, förälder till en av eleverna.

Som NVP berättat har Skärgårdsskolans rektor Lena Möllersten beslutat att lägga ner högstadiet på Möja från och med i höst. Eleverna flyttas till Svartsö. Beslutet har väckt starka reaktioner bland föräldrar.

– De säger till oss att det bara är tillfälligt. Vi tycker de lägger ner. Antalet högstadieelever är oförändrat sedan i fjol och då var det inga problem. Och de elever som ska flytta till en annan skola, ska de flytta tillbaka nästa år? säger Karl Sundberg.

Tuffa dagar på Djurö
Hans dotter ska börja nian i höst och han är oroad.

– Det kommer att bli längre dagar för henne. Hon går redan i dag två dagar i veckan på Djurö. De dagarna är rätt tuffa, hon är helt slut när hon kommer hem.

Föräldrarna fick information om nedläggningen vid ett möte i våras. Karl Sundberg menar att beslutet då redan var fattat.

– Det är konstigt att rektorn inte kommunicerat med oss. Någon utredning har inte gjorts, man har bara kommit fram till detta. Det är inte klart hur eleverna ska åka till Svartsö.

– Rektor har sagt att det går fler barn på Svartsö och färre på Möja och att det redan finns en båt. Men det går inga Waxholmsbåtar från Möja till Svartsö. Jag tror inte det är så genomtänkt.

Karl Sundberg är oroad över skolans framtid.

– Vi har många elever i lägre årskurser, och ett antal familjer som är sugna på att flytta ut, och så får de höra att högstadiet läggs ner. Beslutet handlar inte om oss som har barn i högstadiet nu. Det handlar om hela Möjas framtid.