FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
22 juli 2019

Miljöräddningsfartyget KBV 050 är ett av fartygen som söker olja i Stockholms skärgård.

Fler oljeobservationer i Värmdöskärgården

Skärgården 11:42 | 08 november 2018

Under onsdagen gjordes fler observationer av olja i Stockholms skärgård. Men det dåliga vädret har gjort det svårt att få grepp om spridningen.

Under onsdagen gjordes fler observationer av olja, bland annat hittades olja i farleden in mot Stockholm och i vattnet i Frihamnen i Stockholm. Men det är oklart om det finns ett samband med den olja som läckt ut i Sandhamnsleden under tisdagen, och det är också svårt att få en tydlig bild av spridningen.

Klart är att Sandhamnsleden drabbats, likaså farleden utmed Lidingö och in mot Värtahamnen. Viss olja har nått skär och holmar utmed Sandhamnsleden/Södra lotsleden. Observationer har även gjorts mellan Vaxholm och Runmarö, men det handlar om mycket små mängder rapporterar Kustbevakningen.

Även vid Bolviken observerades den svarta oljan under onsdagen, men den tycktes försvunnen idag torsdag.
– Jag såg en del olja vid Bolviksnäs vid ytan igår. Svart skummig, inte så fet men svart blev det när man tar i den. Men det verkar som om allt är borta nu. Jag ser inget i vattnet endast lite svart på vasstrån, stranden, brygga och boj. Inget skummande på blankvattnet längre. Det är ju ingen vind att tala om, säger Susanna Selander boende i området.

Efter de observationer som rapporterades in till Kustbevakningen på onsdagsmorgonen, har inga nya observationer gjorts, varken på eller under ytan.
– Den olja vi hittar som går att plocka upp från vattnet, den plockar vi upp, säger Fredrik Tyrén, räddningsledare på Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Kustbevakningen har tagit prover av oljan som siktats i Frihamnen igår. Proverna ska analyseras för att se om det kan finnas ett samband mellan utsläppen.

Kustbevakningens personal fortsätter idag att leta efter olja, både på vattenytan och under och utreder vad som kan ha orsakat utsläppen. Räddningsdykare dykte under onsdagen på platser där olja har ansamlats under tisdagen. Men den dåliga sikten har gjort att varken Kustbevakningens egna flygplan eller andra myndigheters helikoptrar kunnat delta från luften i arbetet.
– Enligt prognoserna ska molntäcket och dimman lätta först om några dagar. Vi planerar för att intensifiera sökarbetet då, både med fartyg och flygplan, för att få en tydligare lägesbild. Vi fortsätter leta från ytan under torsdagen. Finns olja vill vi hitta den, säger Fredrik Tyrén.

Kustbevakningen har ansvar för att bekämpa utsläpp av olja till sjöss, medan olja som nått land är komunerns och räddningstjänstens ansvar. Berörda kommuner är informerade.

En förundersökning om misstänkt brott mot lagen om utsläpp från fartyg har, som NVP berättat, inletts.

Den som påträffar olja kan kontakta Kustbevakningens ledningscentral, 0776-70 60 00 eller e-post ic@kustbevakningen.se