Skärgården Publicerad 08:55, 18 april 2020

• Fler stannade hemma i påsk

Många lydde Värmdö kommuns råd och besökte inte skärgården under påsken. Men minskningen blev inte så stor som för andra kustkommuner — och många har redan flyttat ut till sina sommarboenden.

Det blåser hård nordvästlig vind ute vid Stavsnäs vinterhamn. Båten Söderarm ligger förtöjd vid bryggan. Nästa avgång är 9.40. Huddingebon Marianne Carlsson tömmer bilen på väskor, hon ska ut till Skarp-Runmarn.
– Jag åkte ut i mars in-nan rekommendationen att hålla sig hemma kom. Det är några till pensionärer som åkt ut, och i påsk kom det fler för då skulle båtarna i sjön. Det är i och för sig en bra rekommendation, men för mig känns det som jag lika gärna kan fortsätta åka ut. Jag förstår precis varför; om man blir sjuk, då blir det besvärligt att transporteras till vård, säger hon.

De allra flesta lydde Värmdös råd att inte besöka skärgården under påsken. Men Värmdö tappade inte lika mycket besökare som andra kustkommuner. Jämfört med påsken i fjol var det endast 14 procent färre som reste från Stockholm till Värmdö. Det visar siffror Telia tagit fram åt Svt. Det kan jämföras med Gotland som tappade 96 procent av resandet från Stockholm, eller Rådmansö som tappade 49 procent. 

Även resandet från hela Sverige till Värmdö minskade. Till Nacka ökade resandet från Stockholm med 25 procent. 
– Vad vi kan se är att stockholmare i väldigt stor utsträckning valde att inte åka på långresor över påsk vilket då innebär att det fanns betydligt fler personer i Stockholmsområdet under påskveckan än föregående år. Sammantaget såg vi en längre minskning jämfört med förra påsken för närområdet och i vissa fall även en ökning, som i Nacka, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Även om resandet till skärgården minskat så har kommunen märkt av ett ökat antal utflyttade personer.
– Ja, det märks inte minst i trafiksituationen inför helgerna, säger Deshira Flankör, M, kommunstyrelsens ordförande.
Hur ser du på det med tanke på er rekommendation?
– Det är framför allt vistelse på våra öar som vi är särskilt oroade för med hänsyn till den begränsade infrastruktur och samhällsservice som finns, säger hon.

Telias data visar svenskarnas rörelsemönster

Telia har inlett ett samarbete med Folkhälsomyndigheten, där anonymiserad data från mobilnätet hämtas in för att studera hur svenskarna rör sig och hur det kan kopplas till spridningen av covid-19. Siffrorna som Telia tagit fram baseras på deras kunders rörelser under onsdag, skärtorsdag och långfredag påsken 2019 och 2020.