FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
22 juli 2018

Dykare hittade ett
ton skräp på botten

Skärgården 11:25 | 26 juni 2018

Dyra solglasögon, oöppnade spritflaskor — och mängder med mobiler. Ett gäng ideellt arbetande dykare plockade förra helgen upp över ett ton skräp från botten i Grinda gästhamn.

Förbereder fler djupgående städinsatser

Den 14 juli ska Rena botten städa vid Överby före detta färjeläge  på Resarö.  Senare under året kan det eventuellt bli fler besök i Värmdös eller Nackas vatten.
Mer info finns på Facebook. Sök på @renabottenistockholm.

– Jag vill få igång ett långsiktigt miljöengagemang hos dykare, säger initiativtagaren Eriq Agélii.

Under sina 30 år som dykare har Eriq Agélii lagt märke till att många bottnar i Stockholms skärgård ser ut som soptippar. Nu har han bestämt sig för att göra något åt det, och har, ihop med ett antal andra dykare, dragit igång det ideella projektet Rena botten.

I sommar åker de, med sponsringshjälp bland annat från lokala företag, ut till olika bryggor i skärgården och för några timmars skräpplockning på botten.
– Jag vill få igång ett långsiktigt miljöengagemang hos dykare. Det är ungefär som plogging, alltså skräpplockning i kombination med joggning, fast i vattnet. Vi dykare kan alltid ha med oss en nätkasse när vi dyker, och ta med oss skräp upp. I förlängningen vill jag sprida information om hur det ser ut på botten till allmänheten, säger Eriq Agélii.

Spritflaskor och solbrillor
Förra lördagen var det Grinda gästhamn som fick besök. Ett tiotal dykare fiskade upp över ett ton skräp, däribland Rayban-solglasögon, oöppnade spritflaskor, en dammsugare och sju mobiltelefoner, från en gammal Nokia till senaste Iphonemodellen.
– Det var snarare saker som folk tappat än kastat i vattnet, som en hyggligt ny Gopro-kamera. Många ankare hittade vi också. De är i sig inte så farliga, men deras nylonlinor bryts ner och blir till mikroplaster.

Överlag är det just plastföremål som är viktigast att få upp, liksom kylskåp, bilbatterier och annat som innehåller tungmetaller, enligt Eriq Agélii. I övrigt tycker han inte att man måste plocka upp allt som människan har lämnat på botten.
– Alla håller inte med mig, men många dykare är överens om att det är bra med till exempel vrak som blir egna ekosystem med fiskar och växtlighet, speciellt på Stockholms skärgårds lerbottnar. En 20-årig kundvagn kan vara full med liv i form av havstulpaner och sjögräs på en annars död botten. Då får man avgöra om man tycker att det är värt att plocka upp den eller ej.

Dykarnas skräpplockning brukar locka en hel del publik. Vid Grinda gästhamn stod en stor åskådarskara, däribland många barn, berättar Eriq Agélii.
– För dem blev det som en fiskedamm i naturlig miljö. Det är pedagogiskt väldigt bra att visa dem vad som finns på botten och att det som kastas i havet inte försvinner.