FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Det är en båt av den här typen, stridsbåt 90, som gått på grund vid Lådna.

Stridsfartyg gick på grund
— sju förda till sjukhus

Skärgården 12:12 | 05 mars 2019

En stridsbåt gick vid lunchtid på tisdagen på grund vid Lådna. Sju personer skadades, varav två fördes till sjukhus i ambulanshelikopter.

Larmet om grundstötningen inkom till polisen klockan 11.48 på tisdagen. Enligt uppgifter på Försvarsmaktens hemsida hade stridbåten då, i samband med en landstigningsövning, kört in i en kaj vid ön Lådna.

Sjöpolisen, Kustbevakningen och Försvarsmakten var vid 12-tiden på väg till platsen. Insatsen ledses av JRCC, Sjö- och flygräddningscentralen.

Enligt Sjöfartsverkets pressansvarige Daniel Lindblad kom ett larm klockan 11:39 från Försvarsmakten om ett sjöräddningsfall gällande en stridsbåt med 18 personer ombord, varav flera skadade.
– Vi gjorde bedömningen att sju personer var i behov av vård men samtliga var talbara. Två av dessa flögs med helikopter till Karolinska, de andra fem fördes med båt till Boda brygga för vidare transport till sjukhus, säger Daniel Lindblad.

Under insatsen pratade NVP med Sonny Noaksson, boende på Svartsö, norr om Lådna.
– Jag såg inte det själv, men det har mycket räddningsinsatser här utanför just nu, sa han.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida att sex av de sju skadade under eftermiddagen och kvällen har kunnat lämna sjukhuset. Den sjunde personen hålls kvar för observation under natten, men mår efter omständigheterna väl.

En anmälan om vårdslöshet i sjötrafik har upprättats och kommer att utredas av sjöpolisen.