Ambulanssjukvården brast när skärgårdsbon Bo avled

Skärgården Uppdaterad 16:30 09 maj 2019

Både helikopterpersonal och SOS Alarms personal begick misstag när ambulanshjälpen till 65-årige Bo Holmberg på Nämdö fördröjdes 2017 och han avled i ambulans på väg till sjukhus. Det anser Inspektionen för vård och omsorg.

Natten mot den 25 oktober 2017 blev Bo Holmberg på Nämdö hastigt sjuk och hans sambo Karin Kjellsson larmade SOS Alarm klockan 03.51. Först efter en timme fick hon ett samtal från dem om att helikoptern inte kunde starta på grund av dåligt väder och att Sjöräddningen var på väg från Dalarö. Tre timmar och 20 minuter från det att Karin larmade ankom ambulansbilen till SÖS, men då hade Bo Holmberg redan avlidit.

Nu konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att både helikopterpersonal och SOS Alarms personal begick misstag när ambulanshjälpen fördröjdes.

"Med direkt återkoppling hade vi själva kunnat ordna snabbare transport, i alla väder", skriver Bo Holmbergs dotter i sin anmälan.

När larmet kom hade helikoptern beredskapsnivå gul, vilket innebär att sjöräddningen ska larmas direkt när det är osäkert om helikoptern kan lyfta. Men det gjordes inte omgående, och uppdraget, som hade högsta prioritet, försenades. Senare uppgraderades nivån till röd och helikoptern kunde inte lyfta. Sjöräddningen anlände till patienten över en timme efter larmsamtalet. Bo Holmberg, som var hjärtsjuk, avled i ambulansen.

Enligt IVO följde inte helikopterpersonalen riktlinjerna, eftersom de inte tydligt återkopplade till SOS Alarm om att de inte kunde göra ett flygförsök. Vårdgivaren hålls ansvarig för att inte ha säkerställt att ambulanspersonalen kände till rutinerna.
Även vårdgivaren SOS Alarms rutiner anger att andra resurser ska skickas omgående om beredskapsnivån för helikoptern är gul. IVO kritiserar även dem för att inte ha säkerställt att personalen följde de riktlinjer som gällde vid utlarmning av ambulansbil.

NVP har rapporterat om att ambulanstiden fördubblats sedan flytten. Bo Holmbergs sambo Karin Kjellson som larmade SOS Alarm natten mot den 27 oktober 2017, hoppades då att inga andra skulle behöva drabbas av flytten av helikoptern till Norrtälje. Hon ansåg redan när händelsen skedde att tidsaspekten varit avgörande för förloppet. Nu är hon tacksam för IVO:s beslut.
– Jag har inte hunnit läsa beslutet än, men det känns ändå skönt någonstans att vi fick rätt till slut. Drygt två och ett halvt år har ändå gått sedan den tragiska natten då allt hände. Nu hoppas vi bara att politikerna håller sitt löfte och ger oss helikoptern tillbaka till Värmdö år 2020, säger hon.