FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
22 juli 2019

Vallning med många vinster

Ingarö 11:24 | 21 oktober 2018

17 får, ett naturreservat — och två av landets bästa vallhundar. Det har blivit en vinnande kombination för både Mikaela Prim och skärgårdslandskapet på Björnö.

Tystnaden på ängen i Björnö naturreservat bryts när Mikaela Prim blåser i visselpipan. En kort, stigande signal. Border collien Quynh rusar blixtsnabbt iväg, nästan flyter fram längs marken och gör en vid båge kring fårskocken, som fogar sig och skumpar framåt i samlad tropp. Sedan ger Mikaela Prim ett kommando som betyder ”urskilj två får”, och som i ett trollslag lommar två tackor några meter åt höger. Allt är följsamt, som en koreograferad dans. 

Vi har just bevittnat en av Sveriges bästa vallhundar, som i år kom sexa på SM och som tack vare Mikaela Prim lever och verkar på Ingarö.
Jo, för det går att tävla i fårvallning, och sporten är relativt stor i Sverige.
– Svenska vallhundsklubben har 2 500 medlemmar, och det är tävlingar i stort sett varje helg på hösten, berättar Mikaela Prim.

Hon har precis avslutat sin mest framgångsrika tävlingssäsong sedan hon började med fårvallning för tio år sedan. Innan dess höll hon på med agility och lydnad, och var även då bland de bästa i landet. 
Quynh är just nu rankad fyra i landet och ska representera Sverige på Nordiska mästerskapen 2019, och Mikaela Prims andra tävlingshund, Chloe, kom nyligen sjua i EM för unghundar.

Under en tävling ska hundarna valla en grupp får enligt ett förutbestämt rörelseschema. En eller ett par domare avgör sedan vilken hund som gjort bäst ifrån sig. Det är mycket som ska klaffa.

Ska ha kontakt hela tiden
– Hunden ska hela tiden ha kontakt med fåren och driva dem i ett jämnt tempo, men inte störa dem. Den ska vara artig och inte pusha för hårt, men samtidigt visa styrka och vara bestämd, säger Mikaela Prim och tillägger:
– Det är en förädlad konst, som från början användes för jakt. Nu handlar det om en ömsesidig respekt mellan djuren. Det är ett samspel mellan hunden, fåren och mig, och hundarna är så otroligt lyhörda.

Under en tävling krävs mycket koncentration.
– Efteråt brukar både hunden och jag vara slutkörda, även om jag bara gått 20 meter och blåst i visselpipan.

Får håller landskapet öppet
Men vallningen är mer än en sport. Den gör även stor nytta i naturreservatet. De 17 gotlandsfår som Mikaela Prim, i samarbete med arrendator Sören Jakobsson och Skärgårdsstiftelsen, sedan några år sköter om ihop med två andra vallhundsförare håller det tidigare delvis igenvuxna landskapet öppet.

Mikaela Prim visar oss upp i ett skogsparti, där fåren har trampat upp stigar och betat bort sly. Här går fåren runt varje dag, och någon av vallhundarna är också här dagligen. Det blir ett naturligt sätt att träna hundarna, och samtidigt hålla koll på fåren — som i sin tur mår bra av den kuperade miljön.
– Vi behöver till exempel inte klippa deras klövar, för de slipas ner på klipporna.

Nu, när tävlingssäsongen är över, ser Mikaela Prim fram emot att fortsätta träna sina tävlingshundar, och samtidigt öva upp nästa generation. Hon har två valpar, som ska invigas i sporten.
– Jag brinner för unghundsträning. Hunden är ett oskrivet blad och jag får vara med och skapa något. Det är väldigt häftigt.