Ingarö Publicerad 14:14, 30 mars 2020

• Uppger att de trodde att vapnen var replikor • Ingen ringde 112

De två 18-åriga män som åtalades för att ha medverkat till att en kvinna i samma ålder sköts på en inspelning av en hiphopmusikvideo på Ingarö i december 2019 har nu fått sina domar.

Södertörns tingsrätt dömer den ene — han som höll i vapnet när skottet avfyrades — till fängelse i ett år och tre månader, för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada. 

Den andre mannen, som hanterade vapen på inspelningsplatsen, får fängelse i en månad och skyddstillsyn, för vapenbrott och narkotikabrott.

Det var under natten mot den 8 december som kvinnan blev skjuten i armen under videoinspelningen i en hyrd skärgårdsfastighet i Ramsdalen. Sedan dess har ett antal personer, alla män, varit misstänkta i ärendet, däribland rapartisten, som har miljontals lyssningar på Spotify. Han är dock inte en av dem som nu dömts. 

Av domen framgår att de båda nu dömda männen var statister på inspelningen, medan kvinnan filmade. När skottet gått av var det ingen som ringde 112, trots att kvinnan bad om det. Istället tog man ett skärp och tryckte det mot kvinnans arm, för att stoppa blödningen. 

Därefter sattes kvinnan i en bil. Med den tänkte två av personerna på inspelningen skjutsa henne till sjukhus i stan. Men när de kom ut till Eknäsvägen stötte de av en slump på en ambulans, som de stoppade. Ambulanspersonalen tog sedan hand om kvinnan, vars arm var illa skadad.

Dagen efter händelsen greps den man som nu fått det lägre fängelsestraffet, då han själv uppsökte polisen. 

Den andre mannen, som nu döms för att ha avfyrat skottet som skadade kvinnan, greps först efter att polisen i januari sökte honom genom tv-programmet Efterlyst. Han har uppgett att han trodde att vapnen på inspelningen var replikor och inte riktiga vapen. Han nekar dessutom till att det var han som avfyrade skottet. 

Men tingsrätten bedömer att varken han eller den andre dömde mannen tillräckligt noga förvissade sig om att vapnen, som var tre till antalet och som männen viftade mot kvinnan, inte var riktiga. 

Till stöd för domen finns filmmaterial som visar hur vapen laddas och mantelrörelser utförs. I domen understryks att avfyrandet av skottet var en olycka utan uppsåt. Men domstolen menar ändå att brottet är grovt, då mannen gjort pistolen skjutklar i nära anslutning till flera andra personer, varpå skottet gick av.

Ted Dahlqvist, som företräder den man som fick det mildare straffet, skriver i ett sms till NVP:

"Min klient avser inte att överklaga tingsrättens dom. Även om han bestrider ansvar så har tingsrätten gjort en korrekt bedömning i fråga om hur gärningen ska rubriceras (ej grovt brott)."

Den andre mannens advokat uppger för NVP att klienten ännu inte bestämt sig för om han vill överklaga domen.

Hanna Bäckman