Ingarö Publicerad 14:55, 02 mars 2020

• Kvinna som filmade sköts i armen • Åklagaren: ”Att de har hanterat vapen syns på filmen”

Klockan 01:26 den 8 december 2019 stoppades en ambulans på Ingarö. En skottskadad kvinna överlämnades till ambulansen, som förde henne till sjukhus.

Det blev upptakten till en medialt uppmärksammad historia, som nu har lett till åtal.

Snart framkom det nämligen att kvinnan, som är i 18-årsåldern, blivit skjuten i samband med en inspelning av en musikvideo med en rapartist, som har miljontals lyssningar på Spotify.

Ett flertal personer har varit brottsmisstänkta i ärendet, däribland artisten. 

Men det är inte artisten, utan två andra personer som var med vid inspelningen, som nu har åtalats. Det rör sig om två män i 18-årsåldern, hemmahörande i Enskede respektive Spånga, som båda åtalas för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada. En av dem greps dagen efter skottlossningen. Den andre greps först i början av februari, sedan polisen gått ut med en efterlysning i media.

Enligt åtalet hanterade de båda männen sammanlagt tre pistoler under videoinspelningen, som ägde rum i ett för ändamålet hyrt hus i Ramsdalen. De ska ha viftat med pistolerna, laddat en av dem med ammunition och riktat mot kvinnan, som vid tillfället ska ha hållit i en kamera och filmat.

I samband med det ska ett skott ha gått av och kvinnan, som stod på nära håll, träffades i armen.

I åtalet står det även att båda männen var narkotikapåverkade vid tillfället. 

Åklagaren Lisa dos Santos ser vapenbrottet som grovt, eftersom åtminstone en av pistolerna var skarpladdad och för att så pass många människor befann sig i närheten, som dessutom använde både narkotika och alkohol. ”Det har funnits en uppenbar risk för att någon skulle komma till skada”, står det i åtalet.

Att även brottet vållande till kroppsskada bör ses som grovt motiverar hon med att hanteringen av vapnen utgjorde ett medvetet och allvarligt risktagande och att skadan orsakats av ett livsfarligt vapen.

Till stöd för sin sak har Lisa dos Santos bland annat sekvenser från filminspelningen på omkring 30 minuter.

– Att de åtalade har hanterat vapen syns på filmen, säger hon till NVP.

Trots det nekar de båda åtalade till brott.

– De menar att de inte kände till att det rörde sig om äkta vapen. Men det finns filmsekvenser där man lägger patroner i ett magasin och trycker in det i pistolen. Vi har kunnat identifiera att det är de här två personerna som har gjort det, säger Lisa dos Santos.

Rättegången i Södertörns tingsrätt är planerad att äga rum under två dagar i nästa vecka.