Ingarö Publicerad 10:29, 27 maj 2020

• ”Barnen stod och hejade på oss från land”

Ingarö sjöscoutkår, avdelning Trossen, fick plötsligt användning för sina kunskaper i sjöräddning. Igår kväll räddade de två kvinnor och en hund, som ramlat i vattnet från en kanot vid Björnö.

Scoutkåren, som sommartid håller till vid Kajakeriet på Björnö, skulle precis börja packa ihop för kvällen när en kvinna som jobbar på Kajakeriet kom springande. Hon hade blivit uppringd av en kvinna som sagt att hon, en kompis och en hund ramlat i vattnet. Tack vare att hon hade ett vattentåligt fodral till mobilen kunde hon larma om situationen.

De fyra ledare som var kvar sprang, tillsammans med sina nioåringar, ner till vattnet. De tog med sig två kanoter och paddlade ut till kvinnorna.

­– Tack vare att vi är scouter vet vi hur man ska vända tillbaka en kanot som kantrat. Det svåra är att välta upp den. Om man inte vet hur man ska göra får man inte ur vattnet, det blir för tungt. Man måste vända den upp och ner över sin egen kanot och tömma den. Sedan kan man vända tillbaka den, och hjälpa dem som hamnat i vattnet upp i kanoten igen, berättar Anders Edgren, ledare för kårens avdelning Trossen.

– Barnen stod och hejade på oss från land. Det är precis det här som vi håller på och lära ut till dem just nu, så nu har vi blivit lite av idoler för dem, tillägger han.

Scouterna hjälpte kvinnorna och hunden i land och fixade även skjuts hem.

– De var frusna och lite tagna av stundens allvar, men tacksamma, säger Anders Edgren.

Hanna Bäckman