Viltrehab stänger för säsongen: "Ohållbart"

Ingarö Uppdaterad 08:42 01 juli 2019

• ”Kontinuerliga trakasserier och sabotage” • ”Finns inte längre någon kraft kvar till djuren”

Han tog emot 900 patienter under sitt första verksamma år och i våras blev han årets Värmdöbo. Men nu har Anders Fredblad stängt sin viltrehabilitering på Ingarö. Anledningen: Trakasserier och sabotage. 

Det är på Grönskans viltrehabiliterings Facebooksida som grundaren Anders Fredblad skriver att verksamheten sedan starten våren 2018 har utsatts för ”kontinuerliga trakasserier och sabotage”. Vad dessa består i förklaras inte närmare, förutom att det i en kommentar framgår att verksamheten inte fått egendomen förstörd.

"Det är andra former av sabotage vi blivit utsatta för", skriver Anders Fredblad.

Han skriver vidare att det är svårt att begripa varför detta skett, men att det gått så långt att det blivit ”fullkomligt ohållbart att driva verksamheten framåt”. 

När NVP träffade Anders Fredblad i våras berättade han att Grönskan under sitt första år tagit hand om 900 skadade djur, däribland fåglar, igelkottar och ekorrar. Trycket har varit stort och i år har han bland annat byggt en större flygvoljär vid anläggningen på Ingarö.

– Jag kliver upp tidigt, och när jag drar i gång telefonen står den och tutar en minut. Sedan får jag beta av samtalen. Det kan handla om rävar som fastnat i en bergskreva, en påkörd bäver på Skurubron eller kattbitna fågelungar. 80 procent av fallen kan jag lösa bara genom att instruera eller informera i telefon, sa Anders Fredblad till NVP i artikeln i april.

Att hans arbete har uppskattats av många, fick han ett kvitto på när han med god marginal i våras röstades fram till Årets Värmdöbo.

Men nu är beskedet på Grönskans Fabebooksida att man inte kommer att ta emot några fler samtal eller djur denna säsong. 

”Det finns inte längre någon kraft kvar till djuren”, skriver Anders Fredblad i inlägget och tillägger:

”Någon mer information kring detta kan vi inte delge i nuläget. Vi kommer därmed inte svara på olika frågor. Det är tack vare ert fina stöd som vi har klarat av arbetet med djuren under alla dessa omständigheter.”

Fotnot: Senare under måndagen ringde Anders Fredblad upp NVP och berättade mer om bakgrunden. "De har förvandlat min dröm till en mardröm", sa han bland annat. Läs artikeln här.

  • Hanna Bäckman