Nu töms hyllorna
på Ingarö bibliotek

Ingarö Uppdaterad 07:58 03 maj 2019

Den 9 maj slår Ingarö bibliotek igen, när Brunns skolas matsal ska byggas ut. Men det finns även andra skäl till stängningen — som att biblioteket har kostat 1,4 miljoner om året, men bara haft 3,5 besökare per dag.

Sedan 1990-talet har ett av Värmdö kommuns fyra bibliotek hållit till inne på Brunns skola, intill matsalen. Fyra dagar i veckan har områdesbiblioteket, som även har varit skolbibliotek, varit öppet för allmänheten.

Men efter den 9 maj har kommunen bara tre bibliotek kvar, när Ingaröfilialen stänger. Huvudorsaken är att den intilliggande skolmatsalen, som NVP rapporterat, är för liten och ska byggas ut. Biblioteket kommer då att bli betydligt mindre än i dag, och bara fungera som skolbibliotek.

Men även andra orsaker finns till stängningen. Fredik Nornvall, tf kommundirektör i Värmdö, uppger att biblioteket årligen kostat 1,4 miljoner kronor, men i snitt haft endast 3,5 besökare per dag. Att biblioteket i liten utsträckning används av allmänheten visar sig även i utlåningsstatistiken: Bara 13 procent av det utlånade materialet är vuxenböcker.
– Vi drar oss alltid för att lägga ner bibliotek. Men nedläggningen aktualiserades i och med frågan om matsalen, då tittade vi noggrannare på siffrorna, säger Fredrik Nornvall.

Även säkerhetsaspekter ligger bakom stängningen.
– För att komma in i biblioteket måste man gå genom en del av skolans lokaler. Det blir en konflikt – en allmän plats som egentligen inte är allmän, säger Fredrik Nornvall.

När NVP var på plats i biblioteket i torsdags pågick tömningen för fullt. Sammanlagt är det 11 000 böcker som ska plockas ner från hyllorna och packas i flyttlådor.
– Många av böckerna kommer att hamna på kommunens andra bibliotek, och så ska flera skolor att få komma hit och ta det de vill ha, säger Malin Nyberg, tf kultur- och fritidsdirektör.