Här kan du vandra — under ytan

Ingarö Uppdaterad 08:03 27 juni 2019

En ”vandringsled” där du oavsett väderlek blir blöt men aldrig får ont i fötterna? NVP begav sig till Björnö naturreservat för att testa en raritet i friluftsutbudet.

När havet blivit uppvärmt räcker det med en cyklop för att utforska den maritima rikedom som skärgårdens vatten härbärgerar.

Så var omständigheterna inte när NVP i maj, den biologiska mångfaldens dag till ära, begav sig till Björnö naturreservat för att ”vandra” en av få leder i Sverige som går längs havets botten. Vattentemperaturen var låg, enligt marinbiologen Cecilia Wibjörn, omkring 7–10 grader. Lyckligt därför att våtdräkt gick att låna. 

Men också olyckligt eftersom NVP:s utsände, det vill säga undertecknad, hade obefintlig vana av våtdräkt. Därför innebar hoppet i plurret en omedelbar chock eftersom jag omgående nådde en isande — i såväl bokstavlig som bildlig mening — insikt om att det sipprade in vatten i dräkten.

Att det är exakt så en våtdräkt — till skillnad från en torrdräkt — fungerar hade jag ingen aning om, utan såg framför mig en utdragen, köldslagen pärs där jag blåfrusen skulle offra mig för NVP-läsarnas skull.

Så blev nu inte fallet. Det insipprade vattnet blev strax — på det sätt en våtdräkt fungerar — kroppsvarmt och därpå bjöds på upptäcktsfärd under havet som också den värmde. 

Vid Björnö brygga sträcker sig den 200 meter långa snorkelleden längs 15 bojar som via linor är fästa i cementplattor. Följer man dessa linor ner i djupet — som djupast 2,5 meter under ytan — når man informationsskyltar som berättar om den omliggande miljön. För den mindre våghalsige går samma information att nå via identiska informationsskyltar som fästs på samma lina, men strax under vattenlinjen. Dessa är dessutom försedda med taktil text, för synnedsatta snorklare.

På detta vis får besökare bland annat lära sig att ”blåstången parar sig i juni under fullmånen” och ”ålgräs bildar ängar vilka fungerar som barnkammare åt många fiskarter”. Utöver ökad kunskap bjuder strapatsen på ett fascinerande spektrum av vyer.

– För många blir det en aha-upplevelse, säger marinbiologen Cecilia Wibjörn när vi åter är uppe på torra land.

Som Skärgårdsstiftelsens projektledare för Skydd under ytan är hon ansvarig för en omfattande undersökning om hur Östersjön mår. Ett eftersatt område.

– I år firar Skärgårdsstiftelsen 60 år. I alla år har fokus för organisationen legat på land, på vård av naturområden på öar och fastlandet. Nu har en efterlängtad marin inventering inletts med stöd av Världsnaturfonden och Apotea. Med en snorkelled som denna hoppas vi även öppna allmänhetens intresse och engagemang för livet i havet.

Snorkelleder är ännu relativt ovanliga i Sverige. Cecilia Wibjörn gissar att det inte finns fler än omkring tio i hela landet. Besökare i Björnö naturreservat kan därför få sig en udda upplevelse till livs.

– Det här är den enda snorkelleden i Värmdö kommun. Vi har valt platsen för att det är lätt att ta sig hit. Björnö naturreservat är en populär utflyktsplats. De flesta kommer hit för att bada eller gå friluftspromenader, men vi ser gärna att de testar snorkelleden också och inser att de inte behöver åka till andra sidan jorden för att genom snorkling upptäcka hur fascinerande världen under vattenytan är, säger Cecilia Wibjörn.

Lättillgänligt reservat som nås med buss

Vad: Björnö naturreservat.
Ägare: Skärgårdsstiftelsen (1981).
Storlek: Drygt 340 hektar.
Ta dig hit: Med bil eller buss 428 och 429 (hållplatsen heter Björnö naturreservat). 
För vem: Du behöver inte vara friluftsentusiast för att tillbringa en dag här. Björnö har fina sand- och klippstränder och sommartid finns även kajakuthyrning, restaurang och raststuga med utställning.
Övrigt: Flera vandringsspår är ”hårdgjorda” och därmed anpassade för rullstolar och rullatorer.

  • Ingemar Lundin