FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Reinhold, Reine

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
16 juli 2019

NVP träffade Ludovic Björk i november förra året, när han delade ut reflexer i Brunn.

Han kör sina reflexer i repris

Ingarö 07:54 | 05 september 2018

Skänk en slant och bidra till att ge Ingaröborna reflexer. Så löd Ludovic Björks uppmaning förra året. Responsen blev över förväntan, och nu kör han sin idé i repris. Denna gång är gensvaret ännu större — snart kan 5 200 nya reflexer delas ut.

Inspirerade till projekt i Älta

Ett av Ludovic Björks mål med reflexprojektet är att det ska yngla av sig, vilket skedde i vintras. Ältabon Mohammad Manouchehr läste om initiativet i NVP, och blev så inspirerad att han, efter att ha konsulterat Ludovic Björk, kopierade konceptet på sin hemort. Det ledde till drygt 7 000 insamlade kronor och 1 200 reflexer med texten ”Gör Älta självlysande”. I början av 2018 delades många av dem ut på skolor och mötesplatser i Älta. De reflexer som inte gick åt planerar Mohammad Manouchehr att dela ut i höst.

Hösten 2017 blev Ludovic Björk något av en lokalkändis på Ingarö. På Facebooksidan Ingaröbor hade han uppmanat folk att skänka pengar till inköp av reflexer med texten ”Vi syns på Ingarö”.

De skulle delas ut till alla reflexlösa Ingaröbor för att förhindra påkörningar och rädda liv. Responsen blev större än han vågat hoppas: Han fick in 20 000 kronor, som räckte till 3 840 reflexer. Tusen av dem skänktes till Ingarös skolor, medan resten delades ut av Ludovic Björk och hans medhjälpare.

– Jag gick på bussarna i Brunn och hojtade: ”Är det någon som saknar reflexer?”. De som saknade fick varsin, innan bussen körde vidare. Jag har väl blivit reflexmannen, säger han.

Trots framgången var det ingen självklarhet att göra om processen. Men efter att ha hört sig för i Ingaröbor-gruppen, insåg Ludovic Björk att intresset var fortsatt stort. I augusti gick han därför ut med information om en ny insamling.

– Jag har varit nervös att det skulle falla platt den här gången, men det visade sig att jag inte behövde vara det. Det är helt otroligt vilken respons jag har fått.

I fredags, när insamlingen var avslutad, hade han fått in 26 200 kronor. Därmed har han lagt en beställning på 5 200 bandreflexer, som han har tänkt börja dela ut i oktober.

Några privatpersoner har skänkt så mycket som tusen kronor. Men gladast är Ludovic Björk över bidrag från två 13-åringar.

– Det värmer mitt hjärta. Men jag vill tacka alla som bidragit. Utan dem hade det inte blivit någon reflex.