Fotboll som går att
spela i alla åldrar

Ingarö/Boo Uppdaterad 09:41 25 maj 2019

Promenadsegrar talas det ibland om. På Boovallen har de blivit ett stående inslag. Men ännu har gåfotbollen en lång väg att vandra för att få Värmdös seniorer att vallfärda till Ingarö IP.

Tisdagen den 14 maj var dagen då gåfotbollen skulle introduceras för Ingarös seniorer. Så blev det inte, på grund av uteblivna deltagare. Istället kraftsamlades för storslagen premiär veckan efter, tisdagen den 21 maj. 

NVP hade återigen meddelat sitt intresse att närvara. Gåfotboll låter ju onekligen som ett udda och därmed potentiellt spännande nytt inslag i motionsutbudet. Vi åkte därför ut till Ingarö IP, men mötte inget mer, och inget mindre, än tre något uppgivna representanter för Ingarö IF.
– Jag har ringt runt till en massa och flera av dem sa att de väldigt gärna ville vara på plats när lokaltidningen skulle komma, säger Peter Hartzell med en röst som avslöjar besvikelse över närvaron, som även denna gång är obefintlig.

Ingarö IP:s prunkande gräsplaner gapar tomma.

Saknar seniorer
Besvikelsen är förståelig, men Rom byggdes som bekant inte på en dag, uppenbarligen inte heller hajpen kring gåfotboll på Ingarö. Men ett första steg är taget och går allt som Ingarö IF hoppas ska gåfotbollen fylla, inte bara en lucka i Ingarö IF:s motionsutbud, utan även en social funktion för äldre och dem som av olika anledningar saknar meningsfulla sysslor på dagtid. 

Caroline Eklund, som jobbar i cafeterian på Ingarö IP, förklarar:
– Det som jag drömmer om är att de som spelar gåfotboll hänger kvar här efter träningarna så att det blir möten mellan äldre fotbollsfantaster och yngre. Vi vill vara en förening för alla på Ingarö. 
– Vi har flick- och pojkverksamhet. Vi har idrottslek för barn och herr- och damlag. Nu vill vi också nå de som är äldre och saknar gemenskapen som lagsport ger, fyller Peter Hartzell i.

Har sitt ursprung i England
På många håll utomlands är gåfotboll stort, exempelvis i ursprungslandet England där det finns ett hundratal lag. Ledande förening i Sverige är Enskede IK, som blev pionjärsklubb sedan en av föreningens medlemmar sett en match i gåfotboll i Spanien och förde med sig nymodigheten hem.

Men intresse går även att finna i Nacka/Värmdö-området. Boo FF:s satsning på gåfotbollen kan redan efter tre pass beskrivas som en succé.
– Vi fick direkt 20 glada och engagerade deltagare. Allt från en tidigare elitspelare till dem som provade att spela boll för första gången, säger Jeanette Eriksson, som drog igång projektet i Boo FF.

Hon uppskattar att snittåldern i gruppen ligger på runt 70 år. Äldst är en kvinna, född 1936.
– Det är många tidigare medlemmar som kanske tappat kontakten med Boo FF efter att deras barn eller barnbarn slutat spela. Det här är personer som genom åren lagt ner mycket tid i föreningslivet och det är jätteroligt att se dem igen och kunna erbjuda ett sammanhang som för generationer samman. Ungdomarna blir ju nyfikna när de ser farfar eller farmor spela, säger Jeanette Eriksson.

Ska spela på Tele2 Arena
Boo FF:s satsning har varit så positiv att de, den 18 juni, är medarrangör för en turnering i gåfotboll på Tele2 Arena. Ännu är det för tidigt för Ingarö IF att skicka lag till dylika sammanhang, men även om intresset så långt varit skralt är ett säkert: Ingarö IF tänker inte ge sig i första taget.
– Vi har varit ute och informerat och uppfattat att det finns en nyfikenhet. Vi tror att kommer man bara hit en gång så kommer man att få mersmak. Men det gäller att gubbar och gummor vågar testa på gåfotbollen, uppmanar Peter Hartzell.
– Glöm inte att skriva att vi bjuder på kaffe och finfika, skjuter Caroline Eklund in.

Så fungerar gåfotboll

Både Ingarö IF och Boo FF arrangerar gåfotboll på tisdagar kl 10-11. Även Älta IF arrangerar gåfotboll, på torsdagar 13-14. Samtliga föreningar bjuder på fika i samband med träningspassen.

Så fungerar gåfotboll
Gåfotbollen är, likt namnet antyder, en mindre intensiv variant av fotboll. Tacklingar är förbjudna, inga skott får vara över knähöjd, planen är mindre, likaså målet och om någon tar ett löpsteg resulterar det i frispark till motståndarlaget. Matcherna spelas med fria byten mellan lag med fem eller sex deltagare, som är i åldersspannet 55 år och uppåt.
– Syftet är att ha en enkel motion att förenas kring. Samtidigt är gåfotboll jobbigare än vad man kanske tror. Det svåra är att man hela tiden måste positionera sig rätt för att vara passningsbar. Så man aktiverar sig automatiskt, får på köpet frisk luft, sol och lagkänsla, säger Fredrik Landin, Ingarö IF.