”De har förvandlat min
dröm till en mardröm”

Ingarö Uppdaterad 15:08 01 juli 2019

Anders Fredblad om varför han stänger Grönskans viltrehabilitering.

NVP berättade imorse att Anders Fredblad har bestämt sig för att stänga Grönskans viltrehabilitering på Ingarö för säsongen, efter att ha utsatts för sabotage och trakasserier. 

På eftermiddagen ringer Anders Fredblad upp NVP för att berätta mer om bakgrunden till beslutet. Han säger att trakasserierna har pågått ända sedan Grönskan bara fanns på projektstadiet.

– Jag kan inte gå in på så många detaljer för närvarande. Men det är människor från viltrehabvärlden, som började utsätta mig direkt när jag startade, säger han och fortsätter:

– Jag har bland annat tagit emot massor med falska, påhittade larm om skadade fåglar. Jag har åkt ut på ärenden om skadade djur som inte finns, under rådande högsäsong, när det har varit som mest arbete med djuren. Senast för en månad sedan var jag ute och letade i flera timmar efter en uggla som inte fanns. De här människorna har falska Facebookprofiler och så får jag sms från olika mobilnummer om uppdikterade ärenden om skadade djur.

Anders Fredblad säger att han av dessa människor även har smutskastats i olika djurforum på nätet och på Facebook.

– Där har spridits många lögner om mig som person och om verksamheten. De har bedrivit en intensiv smutskastningskampanj och på alla tänkbara sätt försökt få mig på knäna. De har även förstört samarbeten som varit viktiga för mig och djuren. Och det jag berättar nu är bara en bråkdel av allt. De lyckades nästan förra sommaren, då var jag nära att stänga ner. 

På senare tid, sedan Anders Fredblad utsågs till Årets Värmdöbo, har trakasserierna intensifierats, berättar han.

– Nu finns det ingen kraft eller glädje kvar. Det är som en brunn som sinat, det finns inget mer vatten att hämta. Jag kan inte ens svara i telefon längre. Jag får mellan 70 och 100 samtal per dag, och varje gång det ringer knyter det sig i magen för jag vet inte vem som är i andra änden. De här människorna har förvandlat min dröm till en mardröm.

Du har nu meddelat att du ska stänga för säsongen. Vad är dina planer för verksamheten på sikt?

– Jag har stängt ner verksamheten helt och hållet för i år. Sedan kommer jag att ta ett nytt beslut inför nästa år om jag ska fortsätta eller stänga för all framtid.

Sedan han gick ut med nyheten på sin Facebooksida har reaktionerna strömmat in. Hundratals människor beklagar sig och många undrar om de kan hjälpa till på något sätt.

– Det känns ju väldigt bra att det finns ett så starkt stöd och att människor verkligen har uppmärksammat arbetet med djuren. Men tyvärr, det finns inget som någon kan göra åt detta.

Värmdös kommunpolis Magnus Mohlin bekräftar att det inkommit tre polisanmälningar om ärekränkning och förtal i år och förra året från Anders Fredblad.

– Men jag kan inte svara på några frågor om bakgrunden till detta och nu i sommar kommer vi knappast att kunna lägga resurser på detta. Det är inte högst upp på vår prioriteringslista just nu, säger Magnus Mohlin.

  • Hanna Bäckman