Då: Populär SM-sträcka
Nu: Vägen helt obrukbar

Ingarö Uppdaterad 09:02 06 juni 2019

”Riktigt vassa stenar dessutom"

Rullskidsäsongen hade precis börjat och den nio kilometer långa sträckan till badplatsen i Björkvik, med start från Klacknäsvägen, är en populär motionssträcka för racercyklister och rullskidåkare i hela länet.

Vägen har varit så pass erkänd att Nacka Värmdö skidklubb arrangerade SM i rullskidor på sträckan hösten 2014. Knappt fem år senare är den helt obrukbar. Det när Trafikverket nyligen lade tankbeläggning på den tidigare asfalten.
– Det är tråkigt att Trafikverket valt ett sånt underlag och det är också tråkigt att de inte haft kontakt med brukarna. Nu kan vi varken träna eller anordna tävlingar på vägen, säger Erik Björelind, som sitter i styrelsen för Nacka Värmdö skidklubb. 

I Ingarö IF:s motionssektion med ungefär 90 betalande medlemmar sitter Thomas Nauckhoff. När han upptäckte den nya beläggningen på vägen var besvikelsen stor.
– Jag var där förra veckan och det var så grovkornigt att det inte ens känns som att det kommer att lägga sig. Det går knappt att åka racer, än mindre rullskidor. Det var riktiga vassa stenar dessutom. En oerhörd besvikelse.

När NVP ringer upp Trafikverket berättar Sofia Lindahl, presskommunikatör på myndigheten, att den tekniska åldern på den gamla asfalten var förbi, och att man därför länge planerat en ny beläggning.
– Den gamla asfalten var inte hållbar och av kostnadseffektiva skäl blev det tankbeläggning därför att det är en liten länsväg med lite trafik. Men stenarna kommer så småningom orientera sig ner i bindemedlet, men det tar ett tag, säger hon och tillägger:
– Det var alldeles nödvändigt. Men vi beklagar att det hände i en tid då många förbereder sig för Vätternrundan. Vi bevakar vägen och på sikt tror vi att det blir en bra beläggning.

Lika bra som innan?
– Om man ska tro trafikingenjörernas bedömning så ska man efter vintern uppleva det som en asfaltsbeläggning igen, säger Sofia Lindahl.

  • Gustav Grändeby