Ny förening ställer
ut i påskhelgen

Djurö Uppdaterad 11:20 14 april 2019

En ny hembygdsförening har bildats på Djurö. Kulturarv Djurhamn vill utveckla området som besöksmål och presenterar nu en påskutställning i Djurö kulturhus.

Föreningen bildades i höstas och ska inrikta sig på utveckling av Djurhamn och stormaktstidens Djurhamn som besöksmål. 
– Vi har börjat helt från scratch och jobbar i samarbete med Statens maritima museum och Värmdö kommun, säger August Boj, sekreterare i föreningen.

Föreningen ska arbeta vidare utifrån det kunskapslyft som Stiftelsen Vasakungarnas Djurhamn genomförde med EU-stöd åren 2010-2014 och som bland annat resulterade i Sjöhistoriska stigen med tre skyltade promenadstigar på Klockarudden, Kyrkudden och Hamnskogen Eriksberg.

Minnesskulptur
Nu i påsk presenterar den nybildade hembygdsföreningen sin första utställning ”Bultens Delfin”. Då flyttar skulptören Håkan Dahlström sin ateljé från Fjällgatan i Stockholm ut till Djurö kulturhus. 
– Påskutställningen är till för att föra ut information om vår förening, säger August Boj.

Håkan Dahlström har av Bultens minnesfond fått i uppdrag att utföra en skulptur i brons som ett minnesmärke över Djuröbon Mikael ”Bulten” Hultgren, som omkom vid en dykolycka 1994. Skulpturen i form av en delfin kommer att placeras utmed Sjöhistoriska stigen, som en symbol för Mikael Hultgrens ”lokala engagemang och ungdomsarbete som stärkte gemenskapen på bygden”.

Utställningen öppnas på skärtorsdagen och håller öppet alla påskdagar till och med annandag påsk.