Djurö Publicerad 09:59, 26 mars 2020

• "Nu satsar jag på 400 mil, det tar nog sju år"

120 000 varv i simbassängen. I februari nådde 78-åriga Camilla Hultgren sitt mål
och tog sitt tredje 1 000-kilometersmärke.
– Nu satsar jag på 400 mil, det tar nog sju år, säger hon.

Med ett elegant hopp dyker 78-åriga Camilla Hultgren vant ner i simbassängen på Djurönäset. Det har hon gjort många gånger och nu har hon simmat 300 mil. Det är som att simma från Haparanda till Strömstad och tillbaka till Malmö. 
– Allt som allt har det tagit 38 år, det är ju inte klokt. Men det blir som ett gift. Under sportlovsveckan var jag här klockan sju på morgonen, säger Camilla Hultgren.

För bedriften fick hon, för tredje gången, Svenska Livräddningssällskapets diplom, men också sitt tredje 1 000-kilometersmärke från Svenska simförbundet.
– De hade inte hört talas om någon som simmat 300 mil och dokumenterat det. Jag fyller i korten själv. Nu är jag inne på kort 25, säger hon och visar sina simkort som hon noggrant fyllt i varje vecka.

Camilla Hultgren får också ett årskort till badet av hotellchef Magnus Danielsson.
– Jag är imponerad av uthålligheten. Hon är här flera gånger i veckan, säger han.

För 38 år sedan bestämde sig Camilla Hultgren för att simma 100 mil.
– Jag började 1982. I stället för att gå ut och jogga började jag simma. Det är bra för kroppen, man håller sig frisk och i form. 

Den 16 mars 1998 nådde hon sitt mål lagom till att Simfrämjandet firade sitt 100-årsjubileum. När NVP träffade Camilla Hultgren i mars 2011 hade hon uppnått 200 mil, och fick två märken från Svenska livräddningssällskapet och Simfrämjandet. Den 21 februari i år nådde hon till slut 300 mil. Något hon aldrig trott hon skulle klara.
– Jag tänkte jag skulle testa att simma 250 mil, men inte 300. Nu känns det jättebra. De sista tre åren har det blivit två gånger i veckan. Förut simmade jag bara en gång i veckan, det är därför det tagit så lång tid. 

Simmar runt för nöjes skull
Varje vecka simmar Camilla Hultgren fyra kilometer i Djurönäsets bassäng. Hon simmar inte bara fram och åter utan runt bassängen för att det ska bli lite roligare.
– Det är tolv meter på kortsidan, så egentligen har jag simmat 300 mil plus åtta kilo-meter. Det tar en timme och tio minuter att simma två kilometer. Jag ser, när jag dyker i, vad klockan är och kollar vartefter jag simmar så jag inte sackar efter. 

Förr sprang Camilla också vårruset, numer tycker hon att det räcker med att simma och promenera. Och det tycker hon även andra pensionärer ska göra.
– Du behöver ju inte simma två kilometer, det räcker med 200 meter så du får igång blodcirkulationen. Så länge man får vara frisk ska man röra på sig.

Camilla Hultgren tänker fortsätta simma, och nu sätter hon ytterligare ett mål.
– Jag satsar på 400 mil. Det tar väl en sju år att nå — då är jag 85 år.  Jag hoppas du jobbar kvar på tidningen då!