Djurö Publicerad 12:12, 20 oktober 2019 Uppdaterad 09:49, 22 oktober 2019

• Ny kampanj i Nacka och Värmdö mot inbrott och stölder

Brukar du lägga märke till om något händer på gatan där du bor och informera dina grannar? En utvärdering visar att uppmärksamhet och engagemang i att förhindra brott, så kallad grannsamverkan, minskar brottsligheten i ett område med 26 procent.

– När görs de flesta inbrotten? undrar Åsa Grundén, från Barnvik.

– Normalt mellan klockan tio och tolv, men nu på hösten mellan mörkrets inbrott och fram till folk kommer hem från jobbet. De vill stjäla i lugn och ro. De tar det de kan sälja; guld, pass, pengar, säger Claes Stjernström, Nackapolisens samordnare mot båt- och inbrott .

Nu är det högsäsong för tjuvarna, när mörkret faller och båtarna tagits upp passar de på. Claes Stjernström har i 30 år arbetat som närpolis i Tyresö, och i 20 år med brottsförebyggande åtgärder så han vet vad han talar om.

Engagemang lönar sig

De senaste veckorna har han testat en ny båt- och grannsamverkans kampanj för att locka fler Nacka-Värmdöbor att engagera sig. Just engagemang och uppmärksamhet via så kallad grannsamverkan har visat sig ha en preventiv inverkan och hjälpa mot brotten.

–  Brottsförebyggande rådet, Brå, har utvärderat hur grannsamverkan fungerar. Det visar att det minskar brottsligheten med upp till 26 procent, säger Claes Stjernström.

Vad är det som minskar brottsligheten med samverkan?

–  Den systematiska vaksamheten. Det är helt avgörande att de boende själva är engagerade och tar initiativ till att starta grannsamverkan i sitt område.

Nyligen var Claes Stjernström och hans kollegor ute på Djurö. Intresset bland Djuröborna var stort.

– Ni ska väl bli poliser! Säger Claes till Elin, Pelle och Jompa, alla 15 år.

– Vi vill veta hur man ska parkera en moped, säger Elin.

Hur fungerar då grannsamverkan i praktiken? Det kräver ett samarbete mellan polis och boende/fastighetsägare, ofta utses ett kontaktombud som en länk mellan polisen och de andra boende i området. Ibland är flera aktörer inblandade.

– Ett kontaktombud är som en sil mellan oss och de boende. Ett varningssystem, säger Claes Stjernström.

– Vi har haft en god grannsamverkan. Vi har haft mycket båtstölder, men inte i år, den sista gick i fjol, säger Leif Eng, från Djurö byalag

Båtstölder ökar
Även om brottsligheten ökar nu på hösten, så har bostadsinbrotten sjunkit de senaste åren, medan båtstölderna ökat kraftigt.
– I år har det varit ett jätteras på bostadsinbrotten. Folk har mindre saker hemma som går att stjäla. Jag tror det kontantlösa samhället påverkar. Tjuvarna måste omvandla stöldgods i kontanter, och det är svårt i Sverige, plus om du arbetar internationellt har du ju fått en lönesänkning. Vi ser det med rån. Det har blivit förändringar i samhället som påverkar brottsligheten, man går mer direkt på källan, säger han och fortsätter:

–  När det gäller båtar så är det främst ligor. De nationella ligorna har minskat, de internationella står för mellan 30 och 50 procent av stölderna. Men då pratar vi också geopolitik, med den fria rörligheten av varor och tjänster.

Vad kan man göra då för att förhindra brott?

–  Ljus och ljud. Bra insyn, goda lås. Tänka på att inte ha stöldbegärlig egendom i hall och sovrum grejer, som bilnyckel på hallbordet. Det är ju bara att smyga in och ta bilen. Många tjuvar går bara in i sovrummet och ut, säger Claes Stjernström.

Björn Malmros från Skaft köpte sitt hus för drygt sju år sen och har inte hört att det varit några inbrott i området efter att man satt upp grannsamverkansskyltar.

–  Det har varit väldigt lugnt. Men i båthamnen var den någon som blev av men en liten snurra i vintras. Det är väldigt bra att de går ut och gör en sån här kampanj, säger Björn Malmros, från Skaft.

Så skyddar du dig mot inbrott

• Grannsamverka — ­observanta grannar är det värsta en tjuv vet.
• Tala inte om att du är bortrest på telefonsvarare eller i sociala medier.
• Fri sikt – röj på tomten på minskar du risken för inbrott
• Sätt timers, som tänds och släcks oregelbundet, på lampor inne i bostaden.
• Låt radion gå med timer.
• Installera en rörelsestyrd utebelysning på fram- och baksidan av huset.
• Montera fönsterlås på fönster och altan- och balkongdörrar.
• Lämna inte stöldbegärliga möbler grillar, trädgårds­maskiner i trädgården.
• Glöm inte båten.
• Be en granne tömma brevlådan, skotta efter snöfall och trampa upp spår eller köra in och ut sin bil i snön, och lägga sopor i soptunnan.
• Förvara trädgårdsredskap och stegar i låsta utrymmen.
• Lås fönster och dörrar. Lämna inga nycklar hemma.
• Informera grannarna även vid kortare bortavaro.
• Städa inte undan för mycket när du reser bort, låt det se ut som att någon är hemma.
• DNA-märk stöldbegärlig egendom.

Källa: Polisen

FAKTA
Antal inbrott och båtstölder (försök och fullbordade) i Värmdö + Nacka 2017-2019 (2019 t o m 30 september)

Inbrott i permanentbostäder

2017 76 + 324
2018 82 + 233
2019 38 + 135

Båtbrott

2017 342 + 104
2018 205 + 93
2019 246 + 130

Inbrott i fritidshus

2017 96 + 9
2018 70 + 11
2019 45 + 9

Källa: Polisen