FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Rakel, Lea

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
26 juni 2019

Miljökämpe tar ut kursen från sin soffa

Miljö 15:37 | 26 januari 2009 Text och Foto: Elisabeth Ubbe.
Pella Larsdotter Thiel
Ålder: 36 år.
Bor: Skenora gård, Ingarö.
Familj: Kalle och barnen Juni och Joar.
Husdjur inomhus: Pulik, belgisk vallhund.
Husdjur i ladan: Får, hästar och ankor.
Närmsta granne: Mamma.
Yrke: Biolog. Ordförande Naturskyddsföreningen Värmdö sedan 2006.

Effektiva tips för en bättre miljö
- Byt till förnybar el. Nästan alla elbolag har Bra Miljöval-märkt el. Till väldigt liten kostnad sänker du dina koldioxidutsläpp med upp till flera ton!
- Ät mindre kött. Kött är oerhört energikrävande jämfört med vegetabilier så slopa köttet i en eller flera av veckans måltider.
- Engagera dig. Det går att påverka mer än man tror! Framtiden är för viktig för att överlåta till ett fåtal politiker.
- Cykla så ofta det går. De flesta bilresor är kortare än 5 km, en sträcka som både vi och klimatet tjänar på att vi cyklar istället för att ta bilen!
- Rösta rätt. Vi kan inte skapa en hållbar värld genom våra individuella handlingar, det krävs ett samhälle som underlättar ett miljövänligt liv. Rösta på politiker som jobbar för det!
Soffan
Den är himmelsblå med vitslitna ränder av söndernött tyg. Att köpa ny klädsel skulle kosta 15 000 kronor. Dyrt för en 25 år gammal soffa tycker Pella som ärvde soffan av sin mamma för bara nio år sedan.
– Den här soffan är verkligen en miljöfråga. Det är en kvalitetssoffa och det har gått åt en massa bra material för att göra den. Jag kan inte köpa en så här bra soffa idag, det är för dyrt. Dessutom skulle jag ju i så fall behöva slänga den här som det inte är något fel på förutom att klädseln är helt slut, säger Pella.
Modellen är omodern, sexsitsig med ett grunt säte som även ålderstigna gäster lätt kan resa sig från.
Fast den har många sittplatser breder den inte ut sig så som moderna soffor ofta gör.
Men Pulik, den stora hunden, som vilar i ena hörnet, får gott och väl rum och verkar trivas bra. Hans plats är täckt av en filt, kanske för att spara det slitna sofftyget ett tag till.
Utanför fönstren syns träd som bjuder talgbollar i bistånd till vinterns småfåglar medan Pella funderar över vad hon ska göra med soffan. Antagligen blir den kvar ett tag till.
– Jag är nog helt enkelt inte redo att göra mig av med soffan än, säger hon med ett skratt.

/link/c9abe3677d62403c817f1a9faddb6990.gif

Miljö Stig-Olof Hjelm låter fruktskal, matrester och servetter, till och med kycklingben, försvinna ner i vaskens avlopp i lägenheten på Sickla udde. Sedan brummar avfallskvarnen under diskbänken några sekunder innan alltihop är på väg till Henriksdals reningsverk.

 

16:16 | 26 januari 2009


Miljö De flesta av oss källsorterar. Många åker kollektivt. Men familjen Baklien Skarin tar miljötänket ytterligare ett steg – de har infört ett konsumtionsstopp under ett år.

 

16:08 | 26 januari 2009


Miljö Johan Wouters fantasiborg WillaWilly är nästan helt byggd av återvunnet material. Det finns ingen anledning att slösa med resurserna när man kan ta till vara på nästan allt, tycker han.

 

15:48 | 26 januari 2009