FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johannes Döpa...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
24 juni 2019

JENNY FREJING

De ska inte konsumera på ett helt år

Miljö 16:08 | 26 januari 2009 De flesta av oss källsorterar. Många åker kollektivt. Men familjen Baklien Skarin tar miljötänket ytterligare ett steg – de har infört ett konsumtionsstopp under ett år.
Så sparar du både pengar och miljö
- Lova dig själv att inte spontanshoppa. Tänk minst en natt: Behöver du verkligen det här?
- Se över dina elkostnader och hitta ett billigare elbolag. Dra ut kontakter till apparater som inte används och skaffa lågenergilampor.
- Handla begagnat. Köp kläder på second-hand. Fynda prylar och kläder på till exempel Blocket.
- Sälj saker som du inte behöver istället för att slänga dem på soptippen. Någon annan behöver säkert just det du inte vill ha.
- Sälj bilen och alternera mellan samåkning, kollektivtrafik och cykel. Funkar för de flesta om man bara vill.
- Ät upp det som finns hemma istället för att köpa nytt. Frosta av frysen när det är kallt ute så ser du vad du har där. Att baka själv ger både godare och billigare bröd.   
Huvudsyftet med familjens beslut var från början att de skulle spara pengar till en lång resa.
– Att köpstoppet även är bra för miljön har blivit en positiv bieffekt. Det har gjort att vi har valt att åka tåg och inte bil eller flyg, för att även själva resandet ska bli så miljövänligt som möjligt, säger Ulf Skarin, pappa i familjen.
Precis som många andra familjer drömde mamma Anja Baklien, kanslichef på Värmdö kommun, Ulf Skarin, journalist på E24, och barnen Hannah, 15, och Live, 11, om att spara ihop pengar till en längre resa.
– Men trots att vi varje månad försökte spara, var det svårt att få pengar över. Därför bestämde vi oss för att inleda ett köpstopp som skulle pågå under ett år, säger Ulf.

“Inte så svårt”
Sedan juli 2008 har familjen inte köpt några prylar, förutom julklappar till barnen och några klädesplagg som verkligen var nödvändiga. Något som de dock inte haft ransonering på har varit upplevelser av olika slag, till exempel bio- och restaurangbesök.
Har det varit svårt?
– Jag är lite förvånad, eftersom det inte varit så svårt som jag trodde. Jag började skriva dagbok för att dokumentera alla problem som vi stötte på, men jag märkte snabbt att de inte var så många. Vi har redan allt som vi behöver, säger Ulf.
– Uppgiften såg jag lite som ett socialt experiment. Nästan allt i vårt samhälle är kopplat till konsumtion och shopping är nog svenskarnas främsta fritidssysselsättning. När man inte konsumerar blir det tydligare hur vi hela tiden uppfinner nya behov, för att få en ursäkt att köpa något, fortsätter han.
Hur mycket pengar planerar ni att spara?
– Målet har varit att spara 80 000–100 000 kronor. Om vi når det vet vi fortfarande inte.

Frankrike hägrar
Resan har flitigt diskuterats över köksbordet och alla, inklusive döttrarna, har fått vara med och bestämma.
– Allt är ännu inte helt bestämt, men norra Europa har känts som det mest lockande alternativet, eftersom vi inte vill åka så långt bort. Vi har pratat om en månads tågluffande genom länder som Tyskland och Frankrike. Det kommer inte att bli någon lyxresa, utan det viktigaste är att vi gör något roligt tillsammans, säger Ulf.
Längtar du tills köpstoppet är över?
– Egentligen inte. När man köper nytt hela tiden glömmer man lätt bort de saker som man redan har.

/link/c9abe3677d62403c817f1a9faddb6990.gif

Miljö Stig-Olof Hjelm låter fruktskal, matrester och servetter, till och med kycklingben, försvinna ner i vaskens avlopp i lägenheten på Sickla udde. Sedan brummar avfallskvarnen under diskbänken några sekunder innan alltihop är på väg till Henriksdals reningsverk.

 

16:16 | 26 januari 2009


Miljö Johan Wouters fantasiborg WillaWilly är nästan helt byggd av återvunnet material. Det finns ingen anledning att slösa med resurserna när man kan ta till vara på nästan allt, tycker han.

 

15:48 | 26 januari 2009


Miljö Text och Foto: Elisabeth Ubbe.

 

15:37 | 26 januari 2009