FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johannes Döpa...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
24 juni 2018

I swimrun växlar utövarna mellan simning i öppet vatten och löpning utan att stanna. Skorna och våtdräkten hålls på hela tiden. 2018 arrangeras det ungefär 500 lopp i världen, och antalet utövare och tävlingar växer stadigt.

VM i swimrun
på hemmaplan

Sport 16:35 | 11 juni 2018

Ö till ö är ett lopp som blivit känt internationellt. Trots det har tävlingen en väldigt stark lokal förankring. Inte nog med att loppet till stor del utspelar sig i Värmdö — både grundaren och fjolårets vinnare bor i Nacka. 

 Längtar du till sensommaren? Nej, kanske inte riktigt ännu. Men den 3 september kan du boka in i kalendern om du vill se Ö till ö, som är lika med VM i swimrun, på plats. Loppet, som startar i Sandhamn och slutar på Utö, är 75 kilometer långt, varav 65 kilometer är terränglöpning och 10 kilometer är simning.

Trots att loppet numera är internationellt erkänt har det en stark lokal förankring, och inte enbart för att sträckan löper genom Värmdös skärgård. Utan också för att grundaren och tävlingsarrangören Michael Lemmel bor på Älgö. Och fjolårets vinnare på herrsidan Daniel Hansson (tillsammans med Jesper Svensson) och Kristin Larsson (tillsammans med Annika Ericsson) på damsidan bor i Älta.

I den 13:e upplagan av loppet ställer hiphop-artisten Petter Askergren och före detta OS-medaljören i simning Therese Alshammar upp som lag i den mixade klassen. 

Ornö den tuffaste delen
Josefine Ås, pressansvarig för Ö till ö, berättar att swimrun är en snabbt växande sport. Både antalet utövare och tävlingar blir fler för varje år. Orsaken till det tror hon är en kombination av naturupplevelsen och att man oftast tävlar i lag.
- Swimrun sker allt som oftast på vackra ställen och du är ett med naturen. Sedan är det speciellt att få dela loppet med med en lagkamrat, man får anpassa sig till sin partner men också dra fördel av varandras styrkor. Dessutom behövs inte så mycket utrustning, jämfört med triathlon är det en stor skillnad.

De snabbaste lagen genomför Ö till ö på ungefär åtta timmar medan de sista brukar klockan in på 14 timmar. Tar det längre tid får deltagarna bryta på grund av mörkret.

Finns det någon extra jobbig sträcka i loppet där många tävlande får bryta? 
- Det beror på väder och vind. Regnar det blir det jobbigt på många ställen på  grund av hala klippor. Är det blåsigt blir flera simsträckor jobbiga, speciellt om det är motvind, strömmar och vågor som slår upp mot klipporna. Men den långa löpsträckan på Ornö är ansedd som en mycket tuff del av loppet. Då har deltagarna hållit på i flera timmar och ska motivera sig att springa en halvmara genom ön. Det är tufft! säger Josefine Ås.

Loppet startar klockan sex
I loppet deltar 150 lag och 300 deltagare, som kvalar in till tävlingen via rankingpoäng eller tävlingar runt om i Europa. Tävlingen startar på Sandhamn klockan sex på morgonen. Vill du se de tävlande slita på nära håll finns det flera bra utsiktspunkter längs sträckan, som finns listade ovan.

Tre bra platser för åskådarna att stå på

Sandhamn. ”Men då får man gilla att gå upp tidigt på morgonen! Starten går klockan sex på morgonen, men det är fantastiskt vackert i septembergryningen — och en väldigt speciell upplevelse att se alla deltagarna motivera sig för en tuff dag i skärgården.”
Styrsvik, Runmarö. ”Här finns första ordentliga energistationen, och det är lätt att gå i hamn med båt.”
Solvik, Nämdö. ”På Nämdö är de tävlande nästan halvvägs in i loppet och man börjar ana täten.  På platsen finns även butik och kaffe.”

Källa: Josefine Ås, pressansvarig för Ö till ö