Sport Publicerad 14:01, 16 maj 2022

•  Blir proffs efter SM-finalen • ”Vi ska ge Sävehof en match — men de är favoriter”

Skuru IK får fira sitt 100-årsjubileum med ännu en SM-final.
Och det blir ”sista uppgiften med gänget” för tre av Skurus spelare — som blir utlandsproffs i sommar.
– Vi vill såklart avsluta på ett bra sätt, med ännu ett guld, säger Vilma Matthijs Holmberg.

I kväll är det dags igen, SM-final för Skuru IK:s damhandbollslag. Och ännu en gång är det Sävehof som står för motståndet.

– Det blir tuffare i år än förra året. Sävehof är bättre på pappret, men vi ska göra vårt bästa såklart. Inte minst vi som ska flytta vill ju avsluta på bästa sätt, säger Vilma Matthijs Holmberg.

Mittsexan Vilma, som spelat i Skuru i fyra år, anses som svenska ligans bästa spelare på sin position. Men det räcker inte för att konkurrera i landslaget.

– Det finns flera bra spelare på min position, men kanske kan internationell rutin i Tyskland och i Europacuperna göra att jag får fler chanser i landslaget. Jag trivs bra i Skuru, men kunde inte tacka nej när man får chansen att bli proffs.

Nästa säsong är det Thüringen från Erfurt som gäller för Vilma. Hon har börjat plugga lite tyska, och ser fram emot att helt inrikta sig på handboll i några år.

– Jag kommer i och för sig att bli färdig med min utbildning i media och kommunikation nu i vår, men jobba får jag göra sen.

Mer framåt än bakåt

Vilma Matthijs Holmberg är alltså linjespelare. Hon får ta en hel del stryk, och är oftast väldigt bra på att ta emot passningar och sätta sina frilägen. Däremot spelar hon sällan försvarsspel i Skuru.

– Det är nog bra för laget. Jag behövs som pigg och fräsch framåt. Men det är klart att man vill bidra bakåt också, egentligen.

Samarbetet med Skurus speluppläggare Daniela de Jong, som också ska bli proffs efter säsongen i samma lag som kantspelaren Elin Hansson, och Alexandra Bjärrenholt har blivit riktigt bra under året. Men i semifinalerna backade H65:s försvar ner, och Vilma fick inte många lägen.

Efter en mycket bra genomförd grundserie, mycket tack vare att Alexandra Bjärrenholt och Vilma Matthijs Holmberg dragit ett enormt lass i anfallsspelet, kom Skuru tvåa. Alexandra vann både skytteliga- och assistliga, Vilma kom med sina 95 mål på 22 matcher tolva i skytteligan.

I slutspelet har det gått lite tyngre för Alexandra och Vilma med målskyttet, men samtidigt har Daniela de Jong kommit tillbaka i laget och Elin Hansson fått upp farten. Mot H65 gjorde Alexandra och Vilma säsongsämsta med varsitt mål, men det räckte fint.

Nu väntar seriesegrarna Sävehof i ny SM-final. Klubbarna har mötts i fem tidigare SM-finaler och Skuru har bara vunnit en av dem (2001). Under säsongen har laget varsin seger i seriespelet och Skuru vann cup-semifinalen, efter förlängning.

Skuru inledde SM-finalserien i Partille ikväll och första hemmamatchen är på fredag i Eriksdalshallen.

– Det var häftigt att spela inför storpublik senast. Det är vi inte så vana vid och jag blir mycket bättre när jag hör att folk bryr sig, säger Vilma Matthijs Holmberg.

SM-finalerna 2022:

Må 16/5 kl 19.10 Sävehof–Skuru

Fre 20/5 kl 19.10 Skuru–Sävehof (Eriksdalshallen)

Må 23/5 kl 19.10 Sävehof–Skuru

Ons 25/5 kl 18.00 Skuru–Sävehof (Eriksdalshallen)

Sön 29/5 kl 19.10 Sävehof–Skuru

Först till tre segrar gäller

Skurus SM-finaler

1988: förlust mot Tyresö

2001: seger mot Sävehof

2003: förlust mot Eslöv

2004: seger mot Eslöv

2005: seger mot Skövde

2014: förlust mot Sävehof

2015: förlust mot Sävehof

2016: förlust mot Sävehof

2019: förlust mot Sävehof

2021: seger mot H65 Höör

2022: ? mot Sävehof


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x