FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magnus, Måns

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
19 augusti 2019

Skurutränaren Mats Kardell i matchen mot Skara. Även om Skuru var överlägsna vill tränaren undvika långa svackor i matcherna. I ett slutspel mot topplagen Höör eller Sävehof kan det bli för kostsamt.

”Vi är fast beslutna
om att ta SM-guld”

Sport 10:06 | 06 februari 2019

Skuru tog i onsdags sin 15:e raka segrar, trots det ligger laget ”bara” tvåa i tabellen. För NVP berättade Skurus tränare Mats Kardell om guldambitionerna, varför det vore trist att kopiera fotbollens serieupplägg och anledningen till att han skäms inför de gästande lagen.

Inte sedan den snöpliga uddamålsförlusten i hemmapremiären mot serieledande Höör har Skurus damer tappat poäng i handbollens högsta serie. Efter vinsten mot Skara i onsdags, hela 43-18, hade laget 15 raka segrar. Ett anmärkningsvärt segerfacit. 

Men enligt Mats Kardell en ganska logisk utgång som serien ser ut i år. Han menar att Höör, Sävehof och Skuru har sprungit i från de övriga lagen — och så länge inte något av de resterande lagen står för en fullträff, så tappar topptrion bara poäng mot varandra.
– Vi är väldigt bra, men det är Höör och Sävehof också. Förra året kunde även Lugi och Kristianstad hota, men de har tappat spelare och sjunkit i tabellen. Så nu finns det bara ett övre skikt med oss tre lag och ett undre skikt med de andra, säger han.
Men är det inte frustrerande att bara ligga tvåa efter en sådan segersvit?
– Nä, inte för fem öre. Av just den anledningen att det är vi tre lag som dominerar i serien. Men vi får en tuff avslutning de två sista matcherna i serien med både Höör och Sävehof.
Är det svårt att motivera spelarna i serielunken?
– Det är första- och andraplatsen som ger hemmafördel i slutspelet, och någon av de platserna vill vi ha. Jag tycker att vi jobbar på bra och har funnit en väg. Vi är fast beslutna att vinna SM-guld och kommer göra allt i vår väg för att lyckas. Vi fokuserar mest på vad vi gör ute på banan och inte så mycket på resultat. I en SM-final så ska du ha så få och korta svackor som möjligt, gör vi en dålig halvlek mot Höör eller Sävehof så förlorar vi. Därför är det viktigt att vi gör jobbet så bra som möjligt hela tiden.

Kan det kännas orättvist att vara ett så bra lag i seriespelet, men ändå riskera att falla i slutspelet på grund av att ni hamnar i en svacka eller att en nyckelspelare skadas?
– I år avgörs SM-finalen i bäst av fem matcher i stället för en match, vilket inte gör finalen lika utslagsgivande. Skulle Höör vinna serien så är de det bästa laget över 22 matcher. I ett slutspel kan avstängningar eller skador vara avgörande, vilket kanske inte känns så rättvist. Men däremot är slutspel väldigt kittlande.
Hade du hellre sett ett upplägg som i fotbollen?
– Jag har aldrig tänkt de tankarna. Det hade kanske varit mest rättvist att det bästa laget över tid vunnit, men inte lika kittlande och dramatiskt.
Är det någon i laget som har överraskat dig i år?
– Vi är mer jämna i år och har ingen som sticker ut jättemycket. Förra året hade vi höga toppar med Ulrika Olsson, Alexandra Bjärrenholt och Rebecca Nilsson i målet. Däremot bidrar fler i år. Vi har nya spelare som Evelina Eriksson, Wilma Matthijs Holmberg och Isabelle Andersson som tagit upp kampen om speltid med de etablerade, vilket gör oss väldigt breda. Ska jag nämna någon är det ändå Mathilda Lundström som utstrålar ännu mer pondus efter att ha debuterat i landslaget.
Statistiskt gör ni 31 mål i snitt och släpper in 21 mål per match.
– Det är väldigt bra, vi vinner alltså i snitt med tio mål per match. Då ska man komma ihåg att en tredjedel av matcherna har varit jämna, så de övriga matcherna har vi varit väldigt bra.
Den enda statistik där ni är jumbo är i publikligan. Där ligger ni sist. Har du som tränare några tankar kring det?
– Jag har massor med tankar. För oss är knappa 300 åskådare full hall, så vi kan mer eller mindre ha slutsålt och ändå alltid ligga sist i publikligan så länge vi inte får någon ny hall. Skurus damlag har haft en hög status i handbollen de tre senaste decennierna, ändå får vi fortsätta spela i vår gympahall. Det är nästan så man skäms över att bjuda in lag till Nacka bollhall. Det är inte konkurrenskraftigt. Med den nivå vi har över så lång tid så tycker jag att vi äger rätten att ställa krav på Nacka kommun, säger Mats Kardell och fortsätter:
– Men jag vet, vi är inte ensamma om problemet. Det är ett Stockholmsproblem. I andra delar av landet ploppar det upp fina hallar som tar mellan 1 500 och 2 500 åskådare.
Du är inne på ditt andra år i Skuru. Hur ser du på din framtid i klubben?
– Vi har ett tvåårsavtal med ett plus-år om inte kontraktet sägs upp före 31:e mars. Jag kan bara tala för mig själv, jag är intresserad av att förlänga och tror även att klubben är det.

Seriespelet är färdigspelat den 15 mars i år. Men innan slutspelet drar i gång är det fortfarande sex matcher att spela för Skuru.