Sport Publicerad 15:01, 29 mars 2021

• Sex åkare från Värmdö FMT på SM • Lokal träningsanläggning och gymnasieinriktning i höst

Helgens SM i puckelpist var en framgång för Värmdö Freestyle MT. Moa Gustafson vann dubbla guld och Lea Hedberg Lyckman tog ett brons. Samtidigt är klubbens planer på en träningsanläggning på hemmaplan allt närmare att bli verklighet.

SM-helgen ägde rum den 27 och 28 mars i Duved, och från Värmdö Freestyle Mogul Team deltog sex åkare.

Bäst gick det för 17-åriga Moa Gustafson, som NVP har skrivit om tidigare. Hon kommer från Gustavsberg men går nu på skidgymnasiet i Åre, och i helgens tävling tog hon guld både i singel- och parallellpuckel.

– Det var väldigt kul. Allt gick som planerat. Backen var mjuk och skön även om den är svår, sa Moa Gustafsson på lördagen till Svenska skidförbundet.

Det blev ytterligare en medalj för Värmdöklubben — Lea Hedberg Lyckman knep bronset i singelpuckel.

Robert Hansson, en av grundarna för Värmdö FMT, som även är tränare i klubben, tycker att det är ”jättestort” att Moa Gustafson tog dubbla guld.

– Hon är verkligen odiskutabelt bäst i Sverige just nu. Det är också första gången som en av Värmdös åkare vinner senior-SM. Det är roligt att ha en svensk mästare i en klubb som inte gjort någon elitsatsning. Hos oss tränar alla tillsammans, säger han.

Det är bara sju år sedan som klubben bildades, då utifrån en liten trampolingrupp med förankring i GK Värmdö. Sedan dess har klubben vuxit stadigt, från omkring 15 aktiva till 75, berättar Robert Hansson.

– Vi har åkare i kö nu också. Det är verkligen stor efterfrågan, säger han.

I brist på snö och backe i hemkommunen har de aktiva, som är mellan fem och 20 år, genom åren fått träna ibland annat Hammarbybacken, Ekoholmsnäsbacken på Lidingö, Åre och Sälen.

Men till hösten hoppas man kunna få till mycket mer träning i Värmdö, närmare bestämt i en träningsanläggning vid folkhögskolan Lillsved. Klubben har nyligen, som NVP berättat, beviljats 2,7 miljoner från Allmänna arvsfonden för att där bygga bland annat en parkourbana, klättervägg och trampoliner. Dessutom hoppas man på bidrag från Riksidrottsförbundet, kommunen och sponsorer.

– Vi har lagt ner otroligt mycket arbete på detta, och hoppas kunna ha en färdig anläggning i augusti eller september, säger Robert Hansson och tillägger:

– Alla våra åkare, från fem års ålder och oavsett nivå, ska kunna träna där. Dessutom ska den kunna användas av folkhögskolans elever och av andra idrottsföreningar.

Parallellt med detta ska en puckelpistinriktning starta på Gustavsbergs gymnasium till hösten.

– Det blir två till tre elever som börjar till hösten. De kommer att ha två pass i veckan på skoltid utöver träningspassen med klubben.

Robert Hansson konstaterar att det ”nästan varit en fördel” att bygga upp en verksamhet med så begränsade träningsmöjligheter på hemmaplan.

– Vi tar inget för givet, utan ser till att skapa utvecklande miljöer för våra åkare. Det har triggat oss att vara så bra som möjligt.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x