Sport Publicerad 13:31, 01 september 2020

• Skyttedrottningen tillbaka efter benbrottet • "Jag kommer nog att få ta de tuffa skotten i pressade lägen även i vinter"

Fem månader efter sitt benbrott är nu Ulrika Olsson tillbaka — i tid till seriestart.
– Jag lär väl knappast få ta mindre ansvar på planen i år, säger skyttedrottningen som också är kritisk till förbundets idé om att spela matcher på vardagar.

Skuru IK låg i toppen av tabellen, Ulrika Olsson var överlägsen i skytteligan. Då, med två matcher kvar till ett efterlängtat SM-slutspel, bröt Ulrika Olsson, 30, benet.

– Jag var knäckt då i början, och sedan när jag skulle börja löpträna. För egen del var det väl bra att det inte blev något SM-slutspel på grund av corona, så att jag slapp sitta och deppa på läktaren, säger Ulrika Olsson— nu tillbaka i spel igen.

Hon berättar om en seg start av rehabiliteringen, med försenad operation och sex veckor med gips. Hon berättar också om hur knäckt hon var när hon skulle börja löpträna, tre gånger en minut, och när det gjorde för ont.

– Men jag har fått bra stöd av klubbens sjukgymnast, även om jag rehabtränat rätt mycket på egen hand hos min sambo i Norge. Men det har gått bra och jag har inte missat några matcher.

För förra helgen, då säsongen drog igång efter coronastoppet och sommaren, fanns förra årets MVP (most valuable player) i ligan med igen när Skuru besegrade svenska mästarna H65 Höör i en försäsongsturnering i Skövde.

– Det gick bra och även om jag inte är i toppform så fungerade det att spela. Jag spelade 40 minuter mot Höör och 50 minuter mot Skövde, båda segermatcher.

På frågan om hur hon ser på sin roll i Skuru kommande säsong, svarar hon att hon är beredd på att ta ett stort ansvar, men att hon verkligen ser betydelsen i att spela fram och stötta de yngre spelarna.

– Att vinna skytteligan är inget mål, inte att synas själv heller. Jag är tio år äldre än de flesta i laget och måste lyfta fram de andra. Men visst, jag kommer nog att få ta de tuffa skotten i pressade lägen även i vinter.

Flera spelare har lämnat Skuru under sommaren (se faktaruta) och även om några nya utifrån kommit till och man flyttat upp unga spelare från Nacka HK tycker Ulrika Olson att det ”ser lite tunt ut”.

– Men vi kommer att vara med och konkurrera med Sävehof, som ser bättre ut än på länge, Höör och Lugi. Kanske med Skara som wild card.

På frågan vad hon tycker om att väldigt många av lagets matcher spelas på vardagar blir Ulrika Olsson mindre resonlig:

– Jag förstår ju att det ger mer utrymme och det är bra att fler dammatcher visas på tv. Men alla på förbundet verkar tro att svenska damhandbollsspelare pluggar. Jag som jobbar måste smita iväg alldeles för ofta då hälften av våra seriematcher spelas på vardagar. Vi är inte proffs, säger hon bestämt.

Läget inför seriestarten i september

Skuru IK:s damlag inleder seriespelet i SHE 18 september, hemma mot Kristianstad.
Laget har bytt tränare — Mats Kardell har slutat och Magnus Oscarsson har kommit in.
Landslagsspelaren Mathilda Lundström har flyttat till Sävehof, målvakten Evelina Eriksson till Norge, Carolina Ingesson till Västerås Irsta och Jackie Moreno till Danmark. Jennie Lindell har lämnat laget, och Ronja Vesterlund tvingats sluta på grund av skada.
Nya utifrån är Matilda Cleve från BK Söder och Elin Åkesson från Kungsängen.