Tommy Macias tog historisk VM-medalj

Tommy Macias. FOTO: CARLOS PERREIRA
Sport Publicerad 14:13, 11 juni 2021

• Visar storform inför stora målet – OS

Saltsjö Judos Tommy Macias är i OS-form. Några veckor inför det stora målet OS i Japan tog han VM-silver i 73 kilosklassen.

– Det känns som om jag vunnit ett silver, inte förlorat ett guld, sa Tommy Macias till SVT Sport.

Tommy Macias tog sig hela vägen till VM-final efter att ha besegrat japanska världsettan Soichi Hashimoto i semifinalen. I finalen blev det dock förlust mot tidigare olympiamästaren Lasha Shavdatuashvili, Georgien.

28-årige Tommy Macias, som är uppväxt i Saltsjö-Boo och som tillhör sin pappas klubb Saltsjö Judo i Gustavsberg, bor och tränar numera i Köpenhamn. Han har tidigare vunnit EM-guld, 2019, och blev tidigt uttagen till OS och har under flera år tränat med OS i judons hemland Japan som det stora målet.

När han nu tog VM-silver i Budapest var det Sveriges blott andra VM-medalj i sporten genom tiderna, och det går knappast att få en bättre uppladdning inför OS än att ta medalj i ”genrepet”.

Tommy Macias startade tävlingsdagen lite trevande, men vann sina matcher och den stora bragden var segern i semifinalen. Finalen blev sedan jämn och tät, utan några kast.

– Jag hoppas att det kommer att ge mig ett bra självförtroende, vet att jag kan vinna mot de bästa när det väl gäller. Jag hoppas att jag kan ta med mig det här resultatet till OS, om inte bättre, säger Macias.

Enligt svenska judoförbundet är nu Tommy Macias den främsta svenska judokan genom tiderna och ett stort medalj-hopp i OS. Hans VM-medalj var Sveriges första VM-medalj på herrsidan.

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x