Sport Publicerad 13:00, 23 mars 2020

• 19-åringen vann SM med Edsbyn

Nackaidrotten fick en svensk mästare i helgen. I bandy.
19-årige Ältatalangen Ted Hedell var med och vann SM-guld med Edsbyn på Studenternas i Uppsala.
– Otroligt kul och häftigt, säger Ted med hes röst på telefon.

Att skriva bandy och Älta i samma mening är ovant. När det handlar om (is-) bandy är det Gustavsberg som gäller. Älta är fotboll, ishockey, innebandy och handboll.
Ni som såg SM-finalen på SVT hörde säkert Chris Härenstam berätta om Hedell med moderklubb GT-76. Ted Hedell var därför den ende från Stockholmstrakten på plan. Han var garanterat den ende från Älta.
– Jag vet, det är lite märkligt. Men det är farsans fel. Han var bandymålvakt i Falun innan han flyttade till Älta, och han såg till att jag började med bandy. Och närmaste klubben var GT-76 i Gubbängen. Men jag har hört att det fanns bandyplan i Älta förr, säger Ted Hedell glatt.

Han är idrottstalangen som blev så bra på bandy i Stockholm att han fick plats på bandygymnasiet i Edsbyn — och som redan förra året, som 18-åring, tog plats i Edsbyns duktiga a-lag.
Edsbyn gick inte hela vägen förra året, men Ted Hedell utsågs till årets junior i svensk bandy, och den här säsongen har han fått spela mycket — också i SM-finalen.
– Det var en häftig upplevelse, även om vi spelade utan publik. Vi var bra och vann och jag fick vinna SM-guld. Vi har ett bra lag, det är svårt att ta plats

I matchen som regerande mästarna Villa startade bäst med ett par farliga hörnor, fick Ted Hedell Edsbyns första chans. Han snappade upp en boll efter att en Villaspelare ramlat och kom fri. Men skottet täcktes.
– Jag blev överraskad och kanske stressad och skottet täcktes bort. Men vi gjorde alla ett bra jobb, vi spelar lite annorlunda då vi pressar högt och stenhårt. Därför byter vi ofta, nästan som i hockey.

Lite senare låg han dock bakom Edsbyns 3–0-mål då han kom runt på högerkanten och slog ett inspel som kanonskytten Mattias Hammarström tog hand om.
– En lite billig assist eftersom han som bollen gick till först missade skottet. Men jag är nöjd med min insats på kanten, säger Ted som berättar om en festlig natt i Uppsala och om glädjen i Edsbyn när laget kom hem.
– Jag är hes i dag, det har varit mycket och roligt. Men nu är säsongen över och jag kommer nog att åka hem till Älta ganska snart.

Ted, som spelat både fotboll och innebandy i Älta IF och vars storasyster Moa spelat i damallsvenskan i fotboll, är bandyspelare, och UF-medarbetare.
– Jag gick ut ekomomiprogrammet på bandygymnasiet förra våren och har jobbar för Ung företagsamhet i Gävleborgs län. Jag besöker skolor i Hälsingland, det är väldigt roligt.
Vad är målet härnäst, när du redan vunnit SM-guld som 19-åring?
– Vinna mer, kanske försöka spela som proffs i Ryssland och förhoppningsvis nå a-landslaget.