Tar sats mot SM-guld — med ett leende

Ellen Voutilainen. FOTO: ANDERS JOHNSON
Sport Publicerad 13:34, 09 maj 2021

• Finska försvarsgeneralen tror på seger • Både Skuru och H65 får lämna sina hemmahallar i finalspelet

Skuru IK spelar SM-final i handboll igen, och det med en finsk försvargeneral som oftast ler när hon stoppar motståndare.
– Jag vet inte om alla motståndare ser mig som glad och trevlig. Men det är min personlighet, och jag tycker det är roligt att spela, säger Ellen Voutilainen, 20.

Många spelare i Skuru har fått kliva fram när storstjärnan Ulrika Olsson lämnade laget, men Ellen Voutilainen är det största utropstecknet under slutspelet. Hon har tagit befälet bakåt, och hon har fått och tagit större ansvar också i anfallsspelet. Därmed har hon blivit utsedd till matchens lirare och gång på gång fått beröm i fackwebben handbollskanalen.se.
– Man vill ju spela så mycket som möjligt, men det är en avvägning så klart. I början på slutspelet bytte jag försvar/anfall med seriens bästa linjespelare Vilma Matthijs Holmberg. Det fungerade bra. Även om jag nog trivs bäst i försvaret så är det såklart roligt att få anfalla och göra mål också, säger hon och skattar.

Skrattar och ler gör hon ofta, även på plan. Varje gång hon drar på sig frikast, vilket är ofta och mer eller mindre målet som handbollsförsvarare, ler hon snällt mot domaren och tar motståndaren i hand.
– Jag trivs på plan. Det är roligt att spela, förklarar hon.

Ellen Voutilainen är finsk landslagsspelare och gör sin tredje säsong i Skuru. Men hon var inte med i Skurus finalspel för två år sedan, då hon var korsbandsskadad. Hon var inte med mycket i höstas heller, också då knäskadad — och hon var också borta länge efter jul på grund av covid-19.
– Men nu är jag fullt återställd. Jag orkar 60 minuter fysiskt, men det är inte aktuellt att spela non-stop. Nu har jag fått spela som högernia, en ganska ovan position för mig som är högerhänt.

Blir kvar i Nacka
Hon kommer att bli kvar i Nacka, i Skuru IK och på Stockholms universitet där hon pluggar till mellanstadielärare, minst ett år till. Hon trivs utmärkt och tycker att det går bra att kombinera studier med elithandboll.
– Vi är många som pluggar i laget. Just nu pluggar jag social lingvistik — målet är att bli färdig mellanstadielärare om tre och ett halvt år. Utbildningen är för svensk skola, men det går att plugga extra för finsk.
– Jag blir kvar i Skuru för att det är en perfekt handbollsmiljö. Jag blir bättre, helt enkelt.
Men vad är hemma för dig?
– Sjundeå, väster om Helsingfors. Där är jag uppväxt. Men Nacka, och speciellt Skuru IK och Nacka bollhall, är också mycket hemma.
Åker du hem till Finland efter säsongen? 
– Ja, det ska spelas landskamper, typ kval till att få kvala vidare. Finland ligger några steg efter Sverige. Vi är nog åtta spelare från svenska ligan som åker hem för att spela i landslaget.

Hur är det, är handboll en typisk finlandssvensk sport i Finland? Pratar alla som spelar svenska?
– Det handlar nog mer om geografi. Finsk handboll utgår helt från västra Finland, och där är det vanligare att prata svenska. Alla finlandssvenskor kan finska, men alla finskor kan inte svenska, så det blandas i landslaget. Jag har en finlandssvensk mamma och en finsk pappa och talar båda språken.
Och du åker hem som svensk mästare?
– Det är möjligt. För jag tycker nog att vi har ett bra läge. Jag har aldrig varit mästare vare sig i Sverige eller Finland.

Försvarsgeneralen från Finland

Namn: Ellen Voutilainen.
Ålder: 20 år.
Nationalitet: Finländare.
Yrke: Studerar till mellanstadielärare.
Bor: I Sickla.
Klubbar: Sjundeå (Finland), Nacka, Skuru.
Aktuell: Kugge i Skuru som spelar SM-final.
Statistik: 17 matcher med 23 mål och 9 assist i serien. 8 matcher med 19 mål och 7 assist i slutspelet.

SM-finalerna
Varken H65 Höör eller Skuru tillåts spela sona SM-finaler i sina ordinarie hemmahallar. Skuru flyttar till Eriksdalshallen och H65 till Eslöv. Först till tre segrar blir mästare.

Match 1 mån 10/5 kl 20.10 Eriksdalshallen
Match 2 tor 13/5 kl 20.10 Eslöv
Match 3 sön 16/5 kl 18.10 Eriksdalshallen
Match 4 tor 20/5 kl 20.10 Eslöv
Match 5 sön 23/5 kl 18.10 Eriksdalshallen


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x