Mats Gerdau: "Tältet kommer att stå kvar ett antal år till"

Fotbollstältet på Nacka IP FOTO: JENNY FREJING
Sport Publicerad 16:02, 21 januari 2020

• Kritik mot slutredovisning av fotbollstältet • 15 miljoner blev 21 miljoner

Slutredovisningen för fotbollstältet har kommit. Och godkänts, trots att ingen är nöjd.

Inte ens de extra fem miljoner som budgetramen utökades med kom att räcka.
– Det är verkligen inte bra att det blivit så mycket dyrare. Men nu kommer det att få stå kvar ett antal år till, sa Mats Gerdau lite överraskande.

Det stora fotbollstältet på Nacka IP har blivit en följetong. Tältet som ger massor av träningstillfällen vintertid har blivit som en hall, då den ännu inte har tagits ner någon gång.
Upphandlingen tog tid, bygget blev svårare än beräknat, kostnaden för att ta ner tältet var för hög.

Nu har enheten för bygg- och anläggning gjort sin slutredovisning av tältet.
Där kan man konstatera att de 15 miljoner som fullmäktige gav i investeringsstöd i november 2015 inte räckte, inte heller den utökade projektram på högst 5 miljoner kronor som projektet utökades med i juni 2017.

Slutnotan, innan man funderat på att infria löftet till föreningarna om att ta ner det efter vintern, blev ytterligare 1,3 miljoner. Sammanlagt har tältet kostat 21,3 miljoner.
En summa och en slutredovisning som kommunstyrelsens stadsbyggnadsutskott godkände på tisdagen.
– 1,3 miljoner är ungefär Naturskolans extrakostnad, kommenterade Nackalistans gruppledare Mikael Carlsson lite syrligt.
– Hela det här projektet är typexempel på resursslöseri. Upphandling, styrning och kontroll har varit för dålig. Man har inte ens fått det man efterfrågat, utan ett tält som inte går att förbättra ventilationen i, och ett tält som man inte verkar kunna ta ner efter vintern, kommenterar oppositionsrådet Khashayar Farmanbar, S.
– Och på mötet sa kommunstyrelsens ordförande (Mats Gerdau, M) att det skulle stå kvar efter vintern. Det är ett svek mot föreningarna, och ingenting som det tagits några beslut om – tvärtom.

Även till Nacka Värmdö Posten sa Mats Gerdau att ”det tyder på att det kommer att stå kvar ett antal år till”.