Sport Publicerad 13:44, 13 augusti 2022

• Fortsatt satsning mot EM hemma på ”Baggen” 2023

Det var meningen att det skulle bli sista tävlingen ihop. Men efter att KSSS-seglarna och syskonen Hedvig och Hugo Liljegren blev fyra på 29er-VM och det ska bli EM på hemmaplan nästa sommar satsar de ett år till i 29er-klassen.
– Sen är det OS-klassen 470 som gäller, det är också en mixed-klass, säger Hedvig.

20-åriga Hedvig och snart 19-årige Hugo Liljegren från Neglinge och KSSS tog en imponerande fjärdeplats när VM i tvåmansjollen 29er avgjordes i förra veckan i spanska El Balis.

Tävlingarna avgjordes i svaga vindar och i stark värme och Hedvig och Hugo fick till fem topp-3-placeringar under de åtta seglingarna där de mötte över 240 besättningar från hela världen.

– Det gick bra, men även om vi hade som mål att bli topp-15 så var i alla fall jag lite besviken över att missa pallen. Men där är Hugo coolare, säger Hedvig Liljegren till NVP.

29er är en ungdoms/juniorbåt, som påminner start om OS-klassen 49er.

– Men där är det inte mixat, och vi ska fortsätta tävla ihop. Så nästa klass för oss blir 470, som har mixedbesättning i OS, säger Hedvig.

De har alltid seglat, första individuellt i optimistjolle, sedan med andra i tvåmansbåtar. En dag var de utan partner och kom fram till att de kunde segla ihop.

– Jag är rorsman — lättare och klokare — och Hugo är gast — starkare och lugnare, säger Hedvig.

Nästa sommar kommer EM i den populära tvåmans-jolleklassen att avgöras på Baggensfjärden i Saltsjöbaden. KSSS fick, i hård konkurrens med flera arrangörer, anordna Europamästerskapen i 29er-klassen 2023, beslutade det internationella 29er-förbundet. Mästerskapet kommer att hållas 10–19 augusti med Dalaröbryggan och KSSS huvudkontor som bas.

– Vi tänkte att VM i Spanien skulle vara sista tävlingen i 29er. Men nu fortsätter vi över EM på hemmaplan. Hugo går på seglargymnasiet i Motala och jag är hemma och pluggar, men vi ska träna på helgerna. Det är trots allt en ganska stor fördel att tävla på hemmaplan, Baggensfjärdens byiga och vridande vindar är inte så lätta att lära sig.

KSSS kommunikationsansvarige Richard Wästberg ser EM som en stor sak och förklarar att 29er-klassen är en av de riktigt stora internationella juniorklasserna och den klass som just nu fostrar flest seglare mot olympiska klasser.

– Vi har arrangerat stora tävlingar tidigare, men inte så stor på Baggensfjärden. Det kommer att bli väldigt roligt, och syskonen Liljegren kommer absolut att vara med i toppen då, säger Richard Wästberg.


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x