Sport Publicerad 15:02, 19 januari 2023

• Och Max Österberg satsar på skidalpinism i ungdoms-OS

Syskonen Louise och Philip Lundquist från Solsidan och Saltsjöbadens slalomklubb åker för Sverige i ungdoms-OS respektive junior-VM.
– Det var årets stora mål att komma med till ungdoms-OS, säger 17-åriga Louise som fick med sig Värmdöborna Max Österberg och Linn Mattsson i den svenska  truppen till ungdoms-OS.

Om tre år är det vinter-OS i Milano-Cortina. Då kanske någon av de fyra unga lokala vinteridrottarna Max Österberg, Linn Mattsson och syskonen Lundquist finns med.
Nu i veckan tävlar tre av dem för Sverige i ungdoms-OS som arrangeras i nordöstra ltalien och Österrike. Samtidigt tävlar Louise bror Philip, 19, i alpina JVM i S:t Anton i Österrike.
– Man vet aldrig. Kanske är man med på OS någon gång, men det vågar jag inte säga nu, säger slalomåkaren Louise Lundquist, Saltsjöbaden.

Både Louise och Philip Lundquist startade sin slalomkarriär i Vinterstadion i Saltsjöbaden och har gått idrottsklasserna i Ekliden innan de flyttade till skidgymnasiet i Järpen/Åre.
– Det har varit en bra vinter uppe Jämtland. Jag går i tvåan på skidgymnasiet och har flyttat till eget boende nu. Jag bor inte ihop med min bror Philip, men jag träffar honom en del, säger Louise.
Men inte den här veckan. För medan Philip reser med det alpina JVM-laget för att tävla i slalom och storslalom i S:t Anton är Louise en del av den stora svenska truppen till ungdoms-OS som träffas på Arlanda i dag, för att sedan resa till Italien och Österrike.

JVM i S:t Anton
VM i alpin skidåkning för juniorer födda 2004–2002 pågår fram till den 26 januari, och Philip Lundquist kommer representera Sverige i slalom och storslalom. Han går sista året (av fyra) på skidgymnasiet i Järpen.

Louise Lundquist är en av fyra svenska tjejer som tävlar för Sverige i ungdoms-OS. Hon ska tävla i slalom och storslalom och rankas som en av landets bästa i de båda grenarna.
– Det har varit lite av årets mål att komma med till ungdoms-OS. Så jag blev självklart glad när jag fick beskedet. Det ska bli riktigt roligt att träffa andra idrottare och få en landslagsdräkt och vara med på en stor invigning, säger hon och fortsätter:
– Jag har tävlat utomlands en gång tidigare, faktiskt i Italien. Det är skillnad, tuffare motstånd och annorlunda backar. Det ska bli riktigt coolt att tävla för Sverige.
OS-truppen med ungdomar mellan 15 och 17 år flyger till Venedig i morgon och åker sedan rakt norrut till Tarvisio som ligger i bergen där Italien, Österrike och Slovenien möts.

– Jag kan inte italienska, men lite tyska. Och de pratar tydligen tyska där, säger Louise Lundquist som är borta över en vecka med den svenska truppen.

Multitalang från Värmdö
Med på planet är också Max Österberg, 16 år från Värmdö, USM-segrare i medeldistans och hinderlöpning för Värmdö IF friidrott och USM-mästare i orienteraring i Gustavsberg. Han ska nu tävla axel mot axel mot andra konditionsstarka i sporten skimo — skidalpinism, bergsbestigning på skidor — i Italien.
– Jag går på orienteringsgymnasium och hoppas på att nå juniorlandslaget i den sporten. Och i friidrott har jag som mål att komma med i ungdoms-Finnkampen i höst. Men det här är faktiskt första gången jag tävlar för svenska landslaget, och i en ny sport, säger den talangfulle Värmdökillen som har Nacka-Värmdö klätterklubb som klubb i den nya sporten.

Han berättar att skimo tillhör klätterförbundet och att förbundet gör en ungdomssatsning inför kommande OS, där den relativt nya sporten kommer att vara med. Och att han egentligen inte alls sysslat med klättring eller skimo tidigare. Däremot har han gjort succé i bergslöpning, banlöpning och orientering.

– Jag vet inte om jag är bra eller inte, eller hur konkurrensen ser ut. Men jag har bra kondis och kan åka skidor. För man åker lite lätt utför också. Vem vet, kanske blir jag olympier i denna sport, som jag knappt sysslat med tidigare?

Ytterligare en ung idrottare från NVP:s utgivningsområde ska till ungdoms-OS: Värmdö HC:s nyblivna Tv-pucksegrare Linn Mattsson, 15, som är med i den svenska hockeytruppen enbart för tjejer födda 2007 som spelar ungdoms-OS i Spittal i Österrike.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x