Skuruseger i första SM-finalen

Alexandra Bjärrenholt FOTO: ANDERS JOHNSON
Sport Publicerad 23:15, 10 maj 2021

• Alexandra Bjärrenholt och Rebecca Nilsson bäst i Eriksdalshallen

Skuru IK har vunnit en SM-final igen. Efter 0–3 i finalserien för två år sedan, och en rad förluster tidigare under 2000-talet blev det klara 29–22 i första SM-finalen 2021 mot H65 Höör på måndagskvällen

– Ja, det var en skön känsla att vinna en SM-finalmatch, det har man inte gjort förr, sa tolv-målskytten Alexandra Bjärrenholt efteråt.

Två rutierade spelare klev fram ordentligt i hemmalaget Skuru i Eriksdalshallen, målvakten Rebecca Nilsson, 23, som tog upp 58 procent av skotten tills det var tio minuter kvar och till sist hade extremt fina 45 procent räddningsprocent till sist. Och Alexandra Bjärrenholt, 28, som gjorde de första, de flesta och de viktiga målen – och spelade non-stop. Både framåt och bakåt.

– Nej, inte riktigt. Jag blev utvisad två gånger då kunde jag vila, säger hon och skrattar när NVP konstaterar att hon var bästa utespelare och den som spelade mest.

Skuru kom till spel med en halvsjuk lagkapten Daniella De Jong, och en just tillfrisknad vänstersexa, Elin Hansson. Men med pånyttfött självförtroende efter semifinalmatcherna mot Skara.

Och så startade Skuru med Alexandra Bjärrenholt som spets i försvaret, och som lurig genombrottsspelare, distansskytt – och straffskytt framåt. Det blev tolv mål till sist, bland annat de tre första i matchen.

– Det gick bra, vår taktik fungerade. I kväll sköt vi en de må från distans också, det blev en klare nr de spelade så lågt försvarsspel, förklarade hon.

Skuru lyckades med sitt ”höga” försvarsspel i 45 minuter och tillät inte gästernas landslagsspelare Emma Lindqvist och Isabelle Andersson att göra mer än ett ynka mål i första halvlek.

Skuru ledde hela vägen, 4–1 efter fem minuter, 11–4 efter 20 minuter, och hade efter lite trubbel klara 15–10 i paus.

I andra halvlek kom ett desperat H65 nära några gånger, speciellt efter att Skurus lagkapten och pådrivare Daniela De Jong linkat av med en fotskada. Men unga spelarna Wilma Schelin och Cornelia Dahlström, båda från Gustavsberg, gjorde viktiga mål i det läget som gjorde att det aldrig blev spännande.

Däremellan tog målvakten Rebecca Nilsson det mesta.

–      Jag spelar med ett leende. För når det går så här bra och man vinner är allt kul. Jag tror verkligen på det här och det vore magiskt att avsluta åren här i Skuru med ett SM-guld. Men det kommer bli fler än tre matcher, sa Rebecca Nilsson till NVP efter att hon berättat för tv och radio om sina räddningar.

– Vi står bra i försvaret och även om lägena de får är rena så vet jag vad som ska komm.

SM-finalspelet fortsätter i Eslöv på torsdag, och efter att Skuru kommit över Eriksdalsspöket (det var många månader sedan Skuru vann i sin ”reservarena”) är det H65 Höör som har ett stort spöke att besegra. Förlusten på måndagen var laget tredje raka mot Skuru under den här säsongen.

SM-final 3 spelas nästa måndag i Eriksdalshallen. Först till tre segrar gäller.

– Jag har spelat SM-finaler tidigare, ja. Men aldrig vunnit någon. Så vi är på rätt väg, sa Alexandra Bjärrenholt.

 

Fotnot: Skuru vann sitt senaste SM-guld 2005. Laget spelade sedan tre SM-finaler (då det var en avgörande SM-final) och förlorade samtliga. 2019 då laget spelade SM-final mot Sävehof och det åter var bäst av fem matcher, blev det 0–3 i matcher).

SM-final 1

Skuru–H65 Höör 29–22 (15–10)

Mål Skuru: Alexandra Bjärrenholt 12, Daniela De Jong 5, Wilma Schelin 4, Ellen Voutilainen 2, Vilma Matthijs Holmberg 2, Cornelia Dahlström 2, Elin Hansson 1, Malin Berndal 1.

H65: Isabelle Andersson 5, Amelia Lundbäck 5, Emma Lindqvist 3, Evelina Källhage 2, Victoria Larsson 2, Michaela Fransson 1, Emma Rask 1, Ida Gullberg 1, Tilda Winberg 1.

Skuru leder med 1–0 i bäst av fem matcher.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x