Skuru jubilerar med 100-årsbok: ”Som att få ett barn”

Kjell Fagerqvist och Skurus 100-årsbok. FOTO: JALMAR CARLSON
Sport Publicerad 12:00, 24 september 2022

• ”Oerhört stolt och glad”

Skuru IK fyller 100 år i år. Klubben, som haft 27 olika idrottsgrenar igång genom åren, har därför förärats med en jubileumsbok där förre kanslichefen Kjell Fagerqvist varit redaktör.
– Jag är oerhört stolt över den här boken och vill tacka alla som bidragit. Att få den i sin hand är som att få ett barn, säger han.

Den 5 oktober är det bokrelease i Skurustugan där Lars Liljegren, tidigare ordförande i Stockholms idrottsförbund, är moderator.

Boken är på 174 sidor och de nuvarande sektionerna handboll, basket och simning har stor plats, men också sektionerna som inte finns kvar — ishockey, fotboll, orientering, boxning och bowling beskrivs, liksom ledare och idrottare från klubben genom åren.

Vad var roligast med att sätta ihop boken?
– Kontakten med alla Skuruiter med sina olika berättelser som sedan skapat detta historiska dokument om en stor och viktig idrottsförening i Nacka. Kanske blev det även ett kulturdokument om utvecklingen i det lokala samhället. 

Vad var det mest överraskande?
– En svår fråga, men kanske det faktum att Skuru IK redan på 1920-talet var mycket aktiva i frågor om barns hälsa och rörelsens betydelse. Även tidigt var kampen om bättre och fler anläggningar en central fråga. Dessa frågor finns fortfarande på dagordningen, om än i modernare tappning, som frågan om simhallar och en inomhusanläggning med god publikkapacitet. Det kan ju kännas överraskande att frågan ännu inte blivit löst, säger Kjell Fagerqvist.

Klubbens 100-årsdag är 22 november och då blir det födelsedagsmottagning i Skurustugan. Tre dagar före det är det jubileumsfest. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x