Sport Publicerad 21:37, 25 maj 2021

• Seger i fjärde matchen efter dramatik • Guldhattar och skumpa i Eriksdalshallen

Skuru IK är svenska mästare i damhandboll igen. 16 år efter senaste guldet blev det 24–22 mot H65 Höör i den fjärde SM-finalen, och 3–1 i matcher och nytt guld.
– Jag spelade i klubben då 2005, men ärligt talat minns jag inte förra guldet, sa matchens lirare, landslagsspelaren Elin Hansson med guldhatt på huvudet och NVP-löpsedel i hand.

Liksom i de senaste tre finalmatcherna tog H65 kommandot. Laget kom igenom enkelt, och gjorde flera snabba mål, medan Skuru körde fast. Vid underläge 2–6 kom vändningen. Skuru utnyttjade att H65 behövde byta sina stjärnor och plötsligt var det 10–7 till Skuru, en ledning som man aldrig tappade – även om det var darrigt i omgångar mot slutet. H65 kom närmare, var bara ett mål ifrån innan Malin Berndal, som missat flera lägen tog mod till sig och sköt 24–22 i friläge via ribban och ner, precis över linjen.
– Just nu är det segern som räknas, för det var ingen perfekt match. Jag kämpade på, liksom hela laget. Vi är tre som spelat i Skuru i alla år, men jag längst för jag är äldst, sa Elin Hansson och nämner Malin Berndal och Sofia Karlsson.
– Nej, jag minns inte förra guldet, men har varit med och försökt ta ett nytt många år. Nu blir det fest. Men jag ska jobba i morgon, sa 25-åriga Elin Hansson, uppväxt i Duvnäs.

På ett annat håll stod Gustavsbergsligan med nya nyckelspelaren Wilma Schelin i spetsen och firade. 20-åringarna från Gustavsbergs IF (också Cornelia Dahlström, Catrin Axelsson, Kaja Stojilkovic och Felicia Palm Robertsson) som vunnit USM med Gustavsberg och som nu är en viktig del i nya Skuru — Sveriges bästa damhandbollslag.
– Jag är en nervig typ och var väldigt nervös innan matchen. Sen gick det sådär framåt, jag gjorde några mål men sköt inte så ofta. Jag satsade mest på att spela bra försvar, det räckte för min del i kväll, sa Wilma Schelin, en av spelarna som fått spela mycket mer när storstjärnan Ulrika Olsson lämnade laget i slutspelet.

Efter att H65 knappat in till 13–12 i paus gjorde Skuru ett ryck i andra. På sex minuter gjorde man 5­–0 och gick upp till 18–12, bland annat efter att lagkaptenen Daniela De Jong och slutspelets bästa spelare Alexandra Bjärrenholt visat vägen.
– Jag drog på mig två utvisningar i första och vågade knappt skjuta. Men jag kände att jag måste visa vägen efter paus och allt blev så enklare efter de två målen jag gjorde där, sa Daniela De Jong som förutom att hon fick ta emot segerbucklan också fick dela ut guldmedaljerna, enligt coronaregler, till sina medspelare.  

28-åriga Alexandra Bjärrenholt, lagets trygghet på banan fick nu äntligen vinna ett SM-guld, säsongen då hon hade planer på att inte spela alls.
– Jag var mätt, hade fått en trist roll att bara passa (Ulrika Olsson), och var nära att sluta. Men med ny tränare och ny roll, inte minst i försvaret, har jag tänt till. Ingen har trott på oss, alla har skyllt på saker, men vi har också haft skador och sjukdomar och tappat den som sköt bäst. Vi vann serien, och vi vann slutspelet för att vi är det bästa laget.
– Om jag var nervös att skjuta straffarna efter två missar? Nej egentligen inte, jag var mest irriterad på mig själv att jag spelade med så små marginaler att lobbarna tog i ribban. Sa Alexandra Bjärrenholt 19–15 och 23–20 på straffar, det sista väldigt avgörande med två minuter kvar.

Mitt bland alla överlyckliga guldhjältar i Eriksdalshallen strosade tränaren Magnus Oscarsson Söder omkring med en guldhatt och ett leende.­
– Okej utdelning ändå efter första året som damelittränare …  Det har varit en utmaning, upp och ner och en lång och hackig säsong. Vi har gjort en bedrift. Vi hart tagit fram energin när det behövdes, sa han och blev sen översköljd med skumpa.

Och så var det där med spelaren som ska flytta, målvakten Rebecca Nilsson som sin vana trogen spelade upp sig rejält i andra halvlek, den sista med Skuru då hon ska bli proffs i Tyskland.
– Den perfekta avslutningen! Att få vinna med det härliga gänget nu när det är så roligt att spela handboll. Perfekt!

SM-final damhandboll, fjärde matchen

Skuru IK – H65 Höör 24–22 (13–12)

Mål Skuru: Elin Hansson 5, Malin Berndal 4, Alexandra Bjärrenholt 4, Daniela De Jong 4, Wilma Schelin 3, Ellen Voutilainen 2, Cornelia Dahlström 1, Vilma Matthijs Holmberg 1
Mål H65: Malin Sandberg 5, Isabelle Andersson 5, Victoria Larsson 3, Evelina Källhage 2, Michaela Fransson 2, Emma Lindqvist 2, Alma Skretting 1, Emma Rask 1, Binto Linnér 1.

Skuru svenska mästare med 3–1 i matcher.

Skuru IK, svenska mästare 2021

Målvakter:

• Rebecca Nilsson, 24 år, fem säsonger i Skuru, moderklubb Skå IK
• Catrin Axelsson, 20 år, 1 säsong, moderklubb Skogås
• Jenna Lohi Peltola, 30 år, 2 säsonger, moderklubb Kungsängen

Utespelare:
• Alexandra Bjärrenholt, 28 år, 6 säsonger, moderklubb Rimbo
• Ellen Voutilainen, 20 år, 3 säsonger, moderklubb Sjundeå (Finland)
• Elin Hansson, 24 år, 6 säsonger, moderklubb Skuru
• Hanna Cleve, 26 år, 1 säsong, moderklubb Motala
• Cornelia Dahlström, 20 (i dag) 3 säsonger, moderklubb Gustavsberg
• Wilma Schelin, 20 år, 2 säsonger, moderklubb Gustavsberg
• Vilma Matthijs Holmberg, 22 år, 3 säsonger, moderklubb Ulricehamn
• Daniela De Jong, 22 år, 6 säsonger, moderklubb Kungsängen
• Kaja Stojilkovic, 18 år, 2 säsonger, moderklubb Gustavsberg
• Malin Berndal, 20 år, 1 säsong, moderklubb Skuru
• Felicia Palm Robertsson, 20 år, 1 säsong, moderklubb Gustavsberg
• Sofia Karlsson, 19 år, 1 säsong, moderklubb Skuru


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x