Sport Publicerad 10:04, 17 mars 2020

• "Vet att det går"

Skuru Basket mår fint. Samtidigt som klubbens talang Pelle Larsson gör succé i
basketligan är klubbens 16-åriga tjejer och 18-åriga killar med i SM-slutspelet.

16-åriga Anna Nord och 18-årige Eskil Levin ska leda sina lag. Båda har spelat basket sedan femårsåldern, båda fostrade i Skuru.
– Jag spelade med dem som var ett par år äldre i början. Och det är ingen i familjen som spelade tidigare, säger Anna Nord vars F04-lag både ingår i Skurus damlag och utmanar storklubbarna på flicksidan.

Eskil Levin är också spelfördelare, men kommer från en riktig basketfamilj, med elitspelande morfar, mamma och pappa.
– Pappa var min tränare i många år. Vi har ett bra lag, en sammanslagning med Saltsjöbaden. Det är inte alltid så lätt att få ihop juniorlag efter-som många duktiga flyttar till basketgymnasium i andra städer, och byter klubb. Men jag valde att stanna här och läsa teknik på Nacka gymnasium, säger Eskil som självklart har koll på vad bland annat Pelle Larsson i Luleå gör.

Pelle Larsson är stortalangen från Skuru som dominerar i juniorlandslaget, platsar i basketligan med BC Luleå och som kommer att spela collegebasket i ansedda Utah.
– Det är häftigt att se att det går att nå hela vägen. Jag hoppas såklart också på collegespel, och jag vet att scouter tittat på vårt lag när vi spelat, säger Eskil och lyser upp.

Också Anna Nord drömmer om collegespel, men ska först gå på gymnasiet.
Skurus F04-lag är ett snabbt lag, med egentligen bara en lång spelare.
– Eftersom Skurus F01 gick hela vägen och vann SM, med samma coach som vi har, Mats Elsnitz, så vet man att det går. Vi har chansen, säger Anna Nord.

Klubbens sportchef Djordje Glavcic är stolt över att klubben har så pass få ”luckor” i åldersklasserna, samt att klubbens är så jämställd. Det är nästan exakt lika många flickor som pojkar som spelar.
– Båda lagen har goda chanser att gå vidare.  Och när det gäller Pelle Larsson — jag tror han kommer till NBA.