Sport Publicerad 14:08, 01 juli 2022

• "Jag är så himla stolt" • Fem medaljer till Sverige • Besvikelse för Karolin Ohlsson

Snacka om succé-VM. OK Ravinens Gustav Bergman lämnar sprint-VM i Danmark med ett stafettguld och ett sensationellt silver i individuella sprinten.
– Jag är så himla stolt över mig själv och den resa jag gjort, säger Gustav Bergman, till NVP.

Han har kallats medel- och långdistanslöpare mer än sprinter. Men för ett halvår sedan bestämde sig Gustav Bergman, till vardags i Nackaklubben OK Ravinen, för att lägga om fokus i sin träning mot sprint. I torsdags kväll gav det utdelning när han efter ett i det närmaste perfekt lopp överraskande knep silverpengen på den individuella VM-sprinten.
– Historiskt sett har jag inte varit någon sprinter, men jag har gjort ett stort jobb för att lyckas. Det är en speciell känsla när man märker att man har höjt sig, säger Gustav Bergman.

När VM nu sammanfattas var 31-årige Gustav Bergman blott 16 sekunder från en fullständig jackpot och två guld på två starter. 16 sekunder var nämligen avståndet upp till guldvinnande norrmannen Kasper Fosser.
– Så är det, samtidigt är 16 sekunder på sprint ganska mycket tid. Jag är supernöjd med båda mina VM-lopp. Mitt huvudmål inför VM var att göra jobbet för laget i stafetten, men överraskningskänslan att vinna silver smäller högt. Jag vill inte ranka prestationerna mot varandra utan är väldigt nöjd med båda mina lopp, säger Gustav Bergman.

Totalt tävlades det i tre olika grenar på sprint-VM, förutom stafetten och sprinten fanns även nya grenen knockout-sprint på programmet, men där blev Bergman inte uttagen.
– Nej, ledarna gjorde en bedömning för att maximera våra prestationer och faktum är att samtliga tre medaljvinnare på sprinten stod över knockouten. Jag var dessutom rätt sliten efter stafetten, så det var nog rätt taktik, säger Gustav Bergman.

I stafetten, som inledde sprint-VM, sprang Gustav Bergman den andra sträckan och vann till slut guldet tillsammans med Lina Strand, Max Peter Bejmer och VM-drottningen Tove Alexandersson (två guld och en sjätteplats).

Man brukar säga att den enes bröd är den andres död. Om så var fallet för VM:s två Nackalöpare ska vi låta vara osagt, men klart är att det gick betydligt sämre för Karolin Ohlsson.
– Det var jobbigt att se, men som lag försöker vi stötta varandra. Det är nästan alltid någon som presterar och någon som går sämre. Sverige vann ändå medaljligan, vilket var vårt mål, men det var faktiskt ett ganska struligt VM med mycket förkylnings- och skadekänningar i laget, säger Gustav Bergman.

Järla orienterings Karolin Ohlsson var utanför det guldvinnande stafettlaget, men fick chansen på knockout-sprinten. Där gick hon mot en lovande VM-premiär – fram tills att hon stämplade fel. Därmed åkte Ohlsson ut redan i kvalet.
”I dag gick något sönder. En dröm … min dröm”, skrev Karolin Ohlsson i ett Instagram-inlägg efter loppet.

På torsdagen hoppades hon på revansch när hon hoppade in som reserv på den individuella sprinten, men Ohlsson fick på nytt uppleva en tung dag på banan och slutade på 25:e plats.
”Loppet var så långt ifrån ett bra lopp man kan komma. Jag tyckte vid första anblick att jag hittade bra vägval, för att i nästa ögonblick vara som bortsuddade. Därför försökte jag springa runt, men det kostade sjukt mycket tid! Sprang förbi min karta i varvningen, fastnade i någons cykelgarage och kände mig som en tom ballong från start till mål”, beskrev Ohlsson målande sin upplevelse på Instagram efter loppet.

Totalt tog Sverige två guld (stafetten och Tove Alexandersson på knockouten), två silver (Bergman och August Mollén på knockouten) och ett brons (Jonatan Gustafsson på knockouten).

Gustav Bergman

Född: 4 december 1990
Klubb och moderklubb: OK Ravinen, Nacka
Bor: Bagarmossen
Meriter: Total världcsupsegrare 2019, två individulle VM-silver (2019, 2021) och ett VM-brons (2013) på medeldistans , ett individuellt VM-silver (2022) i sprint. Fem VM-guld på stafett och sprintstafett.


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x