Silver i SM — men guldklimpar i mål

Sport Uppdaterad 12:26 20 maj 2019

Säsongen är över. Men även om förlusten svider kan Skuru konstatera att lagets målvaktsduo statistiskt är främst i landet.
– Som målvaktstränare i Skuru kan man inte vara annat än tacksam över att få jobba med så stora talanger, säger Thomas Forsberg.

Med över 40 procent i räddningsstatistik i grundspelet är Skurus Evelina Eriksson, 22, statistiskt sett bäst bland samtliga målvakter i damernas elitserie. Målvaktskollegan Rebecca Nilsson, 20, hade även hon 40-procentig räddningsprocent i grundspelet och tillsammans bildar de landets främsta målvaktsuppsättning. 

Det slår Skurus målvaktstränare Thomas Forsberg fast.
– Som målvaktstränare i Skuru kan man inte vara annat än tacksam över att få jobba med så stora talanger. Dessutom har Tindra Magnusson, som är född 2001, börjat träna med A-laget. Hon blev uttagen i all star team på junior-SM. Så återväxten är stark, säger han.

Mer komplext
Thomas Forsberg har, som handbollsfrälsta vet, själv en bakgrund som elitmålvakt. Under sin aktiva karriär vann han tre SM-guld med Sävehof, spelade i danska ligan och Champions League och två gånger representerade svenska landslaget. I tre säsonger har han jobbat som målvaktstränare i Skuru.
Krävs samma talang för att lyckas som målvakt som för att lyckas som utespelare?
– (Skratt.) Du frågar fel person. Jag är ju partisk. Men om jag skulle svara så skulle jag säga att det är mer komplext att vara målvakt. Du måste vara bra på att positionera dig, ha explosivitet, vighet och kunna läsa spelet. Under varje match är du inblandad i omkring 45 avgörande sekvenser. Det är du inte på samma sätt som utespelare. Men jag är som sagt partisk.

Eftersom Skuru har två så pass skickliga målvakter som Evelina Eriksson och Rebecca Nilsson har ansvaret att vakta stolparna delats systerligt mellan dem. Ett bra upplägg, tycker Thomas Forsberg, även om han minns hur gärna man ville spela hela matcherna själv.
– Det där är en insikt som man når med åldern. När man var ung ville man stå jämt. Men det är viktigt att förstå att man inte tävlar mot sin lagkamrat utan att det finns en trygghet i att lagkompisen kan avlösa dig om du inte har din dag. 
– Eftersom Evelina och Rebecca är rätt olika som målvakter finns dessutom olika matchbilder och motstånd som passar dem olika bra. Evelina är lång (184 centimeter) och arbetar med att positionera sig rätt för att täcka så mycket yta som möjligt, medan Rebecca, som är lite kortare (170 centimeter), utnyttjar sin explosivitet för att gå ut och utmana skyttarna.

Noggrann analys
Enligt Thomas Forsberg finns många parametrar som väger in i Skurumålvakternas höga räddningsprocent. Först och främst en stor begåvning, ett driv att utvecklas, men även att samarbetet med försvaret fungerar. Dessutom lägger de ner stor tid på att analysera motståndarnas skyttar. Han ser fram emot att fortsätta utveckla Skurus talangfulla målvakter.
– Grunden är en god positionering. Att du som målvakt står rätt för att kunna göra de rörelser du vill utföra. Förhoppningsvis ska vi nästa säsong krydda det med lite överraskningsmoment. Som målvakt kan du lura skyttarna genom att lämna luckor eller röra dig annorlunda mot vad du brukar göra. Det blir roligt att jobba vidare med.