Seriesegern avklarad — nu väntar kval för Boo FF

Lydia Alqass och Greta Ståhl, lagkamrater i Boo FF. FOTO: JALMAR CARLSON
Sport Publicerad 12:15, 11 oktober 2022

• ”Finns ingen anledning att inte se till att vinna alla matcher i höst”

Boo FF står på kanten till damfotbollens elit. Förra helgen säkrade de seriesegern i division ett. Om laget fortsätter på den inslagna vägen med idel segrar i höst i kvaldubbelmötet med IK Rössö Uddevalla är Boo FF klart för Elitettan, landets nästa högsta serie.

– Vi har visat på styrka och blivit bättre hela tiden. Så vi tror på det, säger lagkaptenen Lydia Alqass.

Efter elva respektive två a-lagssäsonger i Boo FF har 25-åriga läkaren Lydia Alqass och 17-åriga studenten Greta Ståhl samma mål: Att gå upp en serie.

– Det var roligt att vinna mot IK Tun och värt att fira seriesegern då. Men för att gå upp en serie ska vi vinna två matcher till, säger Lydia Alqass.

– Men visst hade man lite i bakhuvudet att vi inte var helt pressade att vinna. Men det finns ingen anledning att inte se till att vinna alla matcher i höst, lägger Greta Ståhl till.

Sista seriematchen, en betydelselös sådan för Boo, blev det dock förlust med 2–0. Då fick ytterligare två unga tjejer, 14-åriga Ida Gustafsson och knappt 14-åriga Klara Ahnberg, hoppa in och debutera i damlaget.

Sportchefen på dam/flicksidan i Boo FF, Markus Saving, sa redan i vintras att målet var att vinna serien. När laget låg åtta poäng bakom Tyresö i somras såg det dock ut som om han skulle få äta upp sina ord.

– Vi har trott på idén, haft en stor trupp och tränat bra. Vi har många unga spelare som verkligen platsar i elitettan och det är dags att ta steget upp, säger Markus Saving.

Men att vinna division 1 innebär alltså inte att laget är klart för högre division. För att nå Elitettan, landets näst högsta damfotbollsserie, måste laget kvala. I kvalspelet väntar IK Rössö Uddevalla. Första matchen spelas på lördag på Boovallen, returen helgen efter i Uddevalla — också på konstgräs.

– Jag vet inte mycket om dem. Men jag hörde att de förlorat i kvalet flera år. Det har inte vi, säger Greta Ståhl och skrattar.

Mittbacken Greta kom till Boo FF med Markus Saving och många talangfulla unga spelare från Nacka FC för två år sedan. Ihop med lite äldre spelare som Lydia Alqass har Boo FF fått ett vinnande lag, där det hela tiden kommer unga spelare från flicklagen.

– Vi har vunnit högsta serien med alla våra elitlag på flicksidan och vi har flyttat upp unga spelare hela tiden. Jag tror att 35 spelare har spelat med a-laget någon gång den här säsongen, säger Markus Saving som tror att Elitettan är bra nivå för klubben med alla talangerna.

– Vi har ju som målsättning att ha 75 procent av spelarna från trakten och då går det kanske inte att spela i Damallsvenskan. Men i Elitettan platsar vi, fortsätter Markus Saving.

Greta Ståhl håller med. Som duktig flickspelare i Nacka FC är hon van att vinna mycket, men hon tycker att seniorspel är roligare:

– Det är mer fysiskt spel, och mindre av att dribbla runt på chans.

Lydia Alqass, som kom med i a-laget som 14-åring, tycker fortfarande att fotboll är jätteroligt och Boovallen ser hon som sitt andra hem.

– Det kräver en del planering att jobba som läkare och spela fotboll tre, fyra gånger i veckan. Men det går bra om man vill, och jag älskar verkligen att komma hit ner till Boovallen, varje gång.

Om laget går upp i Elitettan kan det bli märkligt med det lokala högtalarförbudet på Boovallen. Att spela elitmatcher utan att förkunna laguppställningar, målskyttar och byten lär vara ovanligt.

– Vi får se om vi kan hitta någon dispens för detta. Det handlar ju bara om 13 hemmamatcher mitt på dagen på helger, säger Markus Saving med ett snett leende.

Laget, med nästan uteslutande spelare från Nacka, fick två tillskott i våras när de ukrainska flyktingarna Tetiana Levytska och Natalia Ailinkyi kom till klubben. Ett par rutinerade spelare som ingen vet hur länge de blir kvar.

– Jag tror att deras öde har stärkt lagsammahållningen. Personligen har jag i alla fall brytt mig ännu mer om Ukraina då jag lärt känna dem, säger Greta Ståhl. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x