Sport Publicerad 10:13, 09 maj 2022

• Tvåa i största tävlingen — en halv minut ifrån • Senaste segern kom 1981

OK Ravinens herrlag gjorde en strålande insats och blev tvåa i den stora och prestigefyllda Tiomilaorienteringen i helgen.
Ravinens landslagsstjärna Gustav Bergman hade segervittring på sista sträckan – men landslagskollegan Albin Ridefelt i OK Linné höll undan.

Efter två år med inställda Tiomilastafetter var världseliten samlad utanför Örebro i helgen, för tiomannastafetten under kväll, natt och gryning. Under de här två åren har OK Ravinen blivit tydligt bättre.

OK Ravinen har sakta men säkert etablerat sig som en av Sveriges bästa orienteringsklubbar, med SM-medaljer och bra resultat i stafetter. Men att banda sig i Tiomila stafetten, där de främsta lagen är kryddade med landslagsorienterare från alla möjliga länder, är tufft.
Redan på tredje sträckan, med rutinerade ukrainske Ruslan Glebov blandade sig Ravinen med i toppstriden och laget var med bland de främsta under hela natten och morgonen.

Ravinen hängde med bra på de två första, lite struliga och trånga sträckorna. Laget var på 40:e plats efter första, men bara någon minut efter täten, sedan på 20:e plats efter andra sträckan innan Ruslan Glebov på allvar förde upp laget i tätstriden.

Laget var aldrig sämre än åtta och laget ledde under några av sträckorna på morgonkvisten.

Ravinens unga landslagslöpare Axel Granqvist gjorde en bra sträcka som näst sist, han befäste andraplatsen, men tappade i tid mot OK Linné. Så när Gustav Bergman, Sveriges bäste manliga löpare, lämnade växlingsområdet tidigt på söndagsmorgonen hade han 2.48 att jaga ikapp på de 15 kilometerna.

Bergman., som hade klar bästa tiden på sista sträckan, kom så nära som 30 sekunder, men när han insåg att det inte gick att komma i kapp efter sista kontrollen joggade han i mål bakom OK Linné, Uppsala, som därmed vann sin första Tiomilaseger.

De tidigare tre loppens segrare, IFK Göteborg blev trea, två och en halv minut efter Ravinen. Järla IF, som var uppe på 16:e plats efter att återvändande stjärnan Olle Boström gjort en bra fjärdesträcka, blev till sist 29:a.

261 herrlag fullföljde Tiomila 2022.

OK Ravinen hade sin förra storhetstid i slutet på 70-talet då laget vann Tiomila tre gånger, 1977, -79 och -81 (där Gustavsbergs OK vann åren däremellan).

I silverlaget sprang, i tur och ordning: Quentin Rauturier, Hannes Mogensen, Ruslan Glebov (femte tid på sträckan), Edvin Forsberg, Emil Granqvist, Erik Herne (näst bästa tid på sträcka), Niklas Carlsson, Love Berzell, Axel Granqvist (tredje tid) och Gustav Bergman (snabbast på sträckan).

I damklassen gjorde Järla IF en bra insats, men slutade tio, efter en strålande inledning av Anastasia Denisova Thor, som växlade som tvåa.


 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x