Rasrisk stänger Ekvallens ishall

Ekvallen och ishallen. FOTO: GUSTAVSBERGS BANDY
Sport/ Gustavsberg Publicerad 09:13, 22 april 2021

• All verksamhet vid hallen och uterinken förbjuds

På onsdagen meddelades att Värmdös bygg-, miljö och hälsoskyddsnämnd beslutat att stänga Ekvallens ishall och uterink. Anledningen är att den takkonstruktion som hallen och uterinken har äventyrar säkerheten i och omkring hallen.

Beslutet är baserat på en utredning av Statens haverikommission och på kommunens egna undersökningar av hallens takkonstruktion med limträbalkar av typen underspända takstolar. Denna typ finns i många ridhus, idrottshallar och industrilokaler och ett allvarligt takras i Kiruna ledde till haverikommissionens utredning.

Ishallen på Värmdö och uterinkens tak är av samma konstruktion som i Kiruna och därför stängs nu hallen. Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden bedömer att takkonstruktionen ”uppenbart äventyrar byggnadernas hållfasthet och kan medföra fara för människors liv eller hälsa”.

– Det är inte själva limträbalkarna som är problemet utan hur fästena är gjorda. Nu stänger vi hallen och ska förhoppningsvis kunna åtgärda problemen så fort som möjligt under sommaren, säger Lars-Erik Alversjö, M, ordförande i nämnden som tog stängningsbeslutet på delegation.

– Vi visste att det fanns risk för vår hall, och hade beredskap för att skotta om det skulle snöa. De är ett nationellt krav att undersöka hallar av den här typen och vår nämnd har myndighetsansvar att följa lagarna om vi upptäcker fel, fortsätter Alversjö om varför beslutet kom nu, i det absoluta slutet av hockeysäsongen.

Hallen stängdes på onsdagen och all verksamhet i hallen förbjuds omedelbart – och tills vidare.

Värmdö hockey, som är den klubb som främst har verksamhet i hallen på våren, skriver på sin hemsida att man för närvarande inte vet vad det kommer att innebära för klubbens verksamhet resten av säsongen.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x